Türk işletme gruplarında ortak yönetim kurulu üye profili
Member profile for the interlocking directors of Turkish business groups
- Tez No: 450049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY İLHAN NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnterlocking Directorates, Family Business Groups, Turkey Context, Developing Countries, Social Network Theory
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın temel amacını, kurumsal yönetişim bağlamında Yeni Türk Ticaret Kanunu ile gelen düzenlemelerin yarattığı etkileri ve işletme grubu özellikleri dikkate alınarak, Türk işletme gruplarında yaygın olarak görülen ortak yönetim kurulu üyeliklerinin mevcut ağ yapılarını belirlemek oluşturmaktadır. Bu anlamda, öncelikle örneklemde yer alan firmalar ile ilgili ikincil veriler kullanılarak ortak yönetim kurulu üyelikleri ağ yapıları ortaya konulmaktadır. Daha sonra yönetim kurulu yapılarının ortak yönetim kurulu üyelerinin sayıları ve profilleri üzerindeki etkileri, bir dizi kontrol değişkeni dikkate alınarak irdelenmektedir. Son olarak da 2011 ile 2014 yılları kıyaslanarak Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ortak yönetim kurulları üzerinde yarattığı etkilerin düzeyi belirlenmeye çalışılmaktadır. Analiz sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, yönetim kurulu büyüklüğünün ve iç üye oranının ortak yönetim kurulu üyeliğini olumlu yönde etkilediği, kadın üye oranının ise olumsuz yönde bir etki yarattığı görülmektedir. Tüm ağ dikkate alındığında ise Türk işletme gruplarında ortak yönetim kurulu üyeliği bulunan en merkezi aktörlerin genellikle ya aile üyelerinden ya uzun yıllar şirkette çalışması sonucu artık aile üyelerinden biri gibi görülen iç üyelerden ya da otomotiv sektöründe geniş deneyimlere sahip olan şirket CEO'larından oluştuğu görülmektedir. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yarattığı etkilerde ise, aileden ortak yönetim kurulu üyeliği dışında diğer ortak yönetim kurulu profilleri arasında kanun öncesi ve sonrası anlamlı farklılıklara rastlanıldığı görülmektedir. Anahtar Kelime: Ortak Yönetim Kurulu Üyelikleri, Aile İşletme Grupları, Türkiye Bağlamı, Gelişmekte Olan Ülkeler, Sosyal Ağ Kuramı.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the existing network of the board of directors which is widely seen among Turkish family company groups in the context of corporate governance by taking into consideration the new regulations of Turkish Commercial Law. In this regard, common network structure of board of directors by using secondary data about sample firms are put forth. Then, the influences of the structures of board of directors on the number and profiles of common board members are examined by taking into account a series of control variables. Lastly, the level of impacts made by the new Turkish Commercial Law on common management rules is tried to be determined by comparing 2011 and 2014. When the results of the analysis are evaluated in general, it is found out that size of the board of directors and share of internal members affect positively, whereas share of women members affect negatively common board membership. When the whole network is taken into account, it is found out that the most central part of agents who hold common membership in corporations are comprised of family members ,or internal members regarded as a part of family members as a result of their long working time within the company,or company CEOs who have a wide range of experiences in automotive sector. With regard to the impacts of the Turkish Commercial Law, apart from common family membership of the board, it seems that meaningful differences between before and after the law are found.