Capital account convertibility (KAC): The Turkish case
Sermaye hesabının konvertibilitesi
  1. Tez No: 148109
  2. Yazar: EBRU TOMRİS AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VURAL FUAT SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye hesabı, sermaye hareketleri, finansal liberalizasyon, yabancı sermaye yatırımları ve portföy yatırımları, Capital account, capital flows, financial liberalization, FDI and PI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sermaye Hesabının Konvertibilitesi globalizasyon sürecinin önemli bir sonucudur. Ekonomideki verimliliği ve tasarrufu arttırmak için istikrar ve büyümenin sağlanması, Sermaye Hesabının Konvertibilitesi, başka bir deyişle finansal liberalizasyonun ana amaçlarıydı. Finansal liberalizasyonun Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin analizi, 1990'larda ekonominin önemli miktarlarda sıcak para hareketlerine maruz kaldığım göstermektedir. Bu çalışmada kullanılan istatistiki veriler, kısa vadeli sermaye giriş ve çıkışlarımn Sermaye Hesabının Konvertibilitesi'nden sonra arttığını doğrulamaktadır. Sonuçlar, ani ve değişken sermaye hareketlerine bağlı olarak, Türkiye ekonomisinin incinebilirliğinin arttığım göstermektedir. Artan spekülatif sermaye hareketleri, portföy yatırımları, finansal krizler, beklenmedik seviyede düşük yabancı sermaye yatırımları ve istikrarsızlık arasındaki ilinti Türkiye'deki vakitsiz liberalizasyon tartışmasını desteklemektedir. Sonuç olarak, ekonomideki makroekonomik istikrarın sağlanabilmesi, yabancı sermaye yatınmlanmn ve reel büyümenin (gözlemlenilen spekülatif büyümenin aksine) arttırılması için, ekonomik politikaların başarıyla uygulanılması ile birlikte sıcak para hareketlerinin kontrol edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Capital Account Convertibility (KAC) is a significant outcome of the globalization process. The restoration of stability and growth, in order to increase the efficiency and saving in the economy were the major aims of the KAC, in other words financial liberalization. The analysis of the financial liberalization on the Turkish economy shows that, the economy has been exposed to significant amount of hot-money flows during 1990s. The statistical data used in this study verifies, the increase in short-term capital in and outflows, after the convertibility of the Capital Account. The results indicate that, the vulnerability of the Turkish economy increased due to the sudden and volatile flows of capital. The correlation between the increasing speculative capital flows, portfolio investment, financial crises, unexpectedly low levels of foreign direct investment, and instability supports the argument of premature liberalization in Turkey. Finally, the successful implementation of the economic policies is suggested, together with controls on hot money flows, in order to achieve macroeconomic stability, and increase the amount of FDI, and the real rate of growth (rather than the speculation led growth observed) in the economy.