Satış departmanında çalışanların şirket imajına katkılarının incelenmesi
- Tez No: 148164
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket İmajı, algılama, şirket kişilği, fiziksel çekicilik, şirket kimliği xıx, Corporate image, perception, corporate personalities, physical attractiveness, corporate identity. xx
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Şirketlerin satış departmanlarında çalışanların şirket imajınım nasıl etkiledikleri, Türkiye'de faaliyet gösteren ve farklı gelir gnıblarına hitap eden dört firma üzerinden incelenmiştir. İncelemede çok yaygın kullanılan anket yöntemi kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bir istatistiki yazılım programı olan SPSS programıyla analiz edilmiştir. Analizin ilk aşamasında, seçilen dört firmanın baskın şirket kişilişleri belirlenmiş, ve bu kişilik özelliklerinin algılanışının deneklerin demografik, ve tabi oldukları sosyo ekonomik statülere göre değişiklik gösterip göstermediğine bakılmıştır. Analizin ikinci aşamasında, insanların çalışanlanların fiziksel özellikleri nasıl algıladıkları incelenmiştir. Araştımanın son aşamasında ise, müşterilerin satış departmanında çalışanlardan beklentileri belirlenmiş, araştırma çerçevesinde seçilen dört firmanın satış temsilcilerinin bu beklentileri karşılayıp karşılamadıklarına bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
The contributions of salesperson on the corporate image are examined to be based on four Turkish firm that target different income groups. In the research, questionnarie that is frequently used is administrated to the respondents. All data taken from questionnaries are analyzed by one of the statistical programs called SPSS, In the first step of research, dominant corporate personalities of four firms selected for this research are determined, and then it is analyzed that is there any changes in perception of these corporate personalities according to the demographic and socio economic status' characteristics of the respondents. In the second step of research, physical attractiveness of salesperson are determined. In the final step of research, expectations of repondents for salesperson are determined, and matched these expectations with characteristics of salesperson working in these four firms.