İran palamut meşesi (Quercus brantii Lindl.) ve saçlı meşe (Quercus cerris L.) türlerinin Elazığ yöresinde fidanlık ve ağaçlandırma tekniği üzerine bir araştırma
A research on nursey and afforestation techniques of Quercus brantii Lindl. and Quercus cerris L. in Elazığ region
  1. Tez No: 148208
  2. Yazar: CELAL TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM TURNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İran Palamut Meşesi, Saçlı Meşe, Tohum, Fidan, Ekim, Dikim, Kök Kesimi, Gölgeleme VI, Quercus brantii Lindl, Q. cerris L, Seed, Seedling, Sowing, Out planting, Undercutting, Shading VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET İran Palamut Meşesi ve Saçlı Meşede, fidanlıkta bazı yetiştirme tekniklerinin uygulamasıyla yetiştirilen 1+0 yaşındaki çıplak köklü fidanlar ile arazide ekimle yetiştirilen fidanlar, başarı durumları bakımından karşılaştırılmıştır. Fidanlık ve arazide“Rastlantı bloklarında bölünmüş parseller”deneme deseni kullanılmıştır. Laboratuarda büyük tohumlardan, daha yüksek çimlenme yüzdesi elde edilmiştir. Fidanlık ve arazide en yüksek fidecik oluşumu, sonbaharda ekilen büyük tohumlarda görülmüştür. Fidanlıkta kök kesimi ve gölgeleme işlemi, boy ve çap gelişimini yavaşlatmıştır. Fidanlıkta en boylu ve çaplı fidanlar, sonbaharda ekilen büyük tohumlardan yetiştirilen, kök kesimi ve gölgeleme yapılmayan fidanlardan elde edilmiştir. Arazide ekime dayalı ağaçlandırmada, en iyi fidan gelişimi ve yaşama yüzdesi, sonbaharda ekilen büyük tohumlardan üretilmiştir. Dikime dayalı ağaçlandırmada ise, en iyi fidan gelişimi, fidanlıkta sonbaharda ekilen büyük tohumlardan yetiştirilen, kök kesimi ve gölgeleme yapılmayan fidanlarda görülmüştür. En yüksek fidan yaşama yüzdesi ise, sonbaharda büyük tohumlardan yetiştirilen, kök kesimine tabi tutulan ancak gölgeleme uygulanmayan fidanlarda bulunmuştur. Arazide ekim ve dikimle yetiştirilen fidanların basan durumları, işlemlere bakılmaksızın genel ortalamalar açısından değerlendirilmiştir. Ekim yöntemine göre ortalama fidan boyu, çapı ve yaşama yüzdesi sırasıyla İran Palamut Meşesinde 14,31 cm., 3,98 mm. ve % 98,50; Saçlı Meşede 10,54 cm., 3,50 mm. ve % 89,08 olarak saptanmıştır. Dikim yöntemine göre ise, ortalama fidan boyu, çapı ve yaşama yüzdesi sırasıyla İran Palamut Meşesinde 15,11 cm., 4,14 mm. ve % 40,84; Saçlı Meşede 11,65 cm., 3,83 mm. ve % 19,40 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; ekim ve dikim yöntemi ile yetiştirilen fidanlar arasında ortalama boy ve çap farkı düşük olurken; fidan yaşama yüzdesi farkı daha fazla olmuştur. Fidan yaşam yüzdesine yönelik bu fark ise, ekimle yetiştirilen fidanların lehine olmuştur. Bu nedenle, arazide ekim yoluyla fidan yetiştirilmesinin daha avantajlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Research on Nursery and Afforestation Techniques of Quercus brantii Lindl. and Quercus cerris L. In Elazığ Region This study was implemented in Q. brantii Lindl. and Q. cerris L. The main purpose of this study was to compare the seedlings established by sowing and planting in field, in terms of survival and growth of seedlings. Split plots in randomized blocks experimental design was applied in both nursery and field. In laboratory, it was gotten more germination from large seeds. The highest regeneration percentage of seedlings in nursery and field was obtained from large seeds sown in fall. In nursery, the largest root caller diameter and tallest height were grown from seedlings which were produced large seeds sown in fall, which weren't applied to shading and undercutting. In sowing method in field, the seedlings with largest root caller diameter, tallest height and highest survival percentage were obtained from large seeds sown fall. In planting method in field, anyone of treatments applied to seedlings in nursery statistically hadn't a significant affect on seedling survival. The largest root caller diameter and tallest height were determined in seedlings which were grown from large seeds sown in fall, but which weren't applied to shading and undercutting in nursery. The highest survival percentage was obtained from seedlings which were grown large seeds sown in fall, which were applied to cutting and not applied to shading in nursery. In field, in sowing method; mean height, rot caller diameter and survival percentage were respectively determined as 14,31 cm., 3,98 mm. and 98,50 % for Q. brantii Lindl.; and 10,54 cm., 3,50 mm. and 89,08 % for Q. cerris L., In planting method; mean height, root caller diameter and survival percentage were respectively found as 15,11 cm., 4,14 mm. and 40,84 % for Q. brantii Lindl. and 11,65 cm., 3,83 mm. and 19,40 % for Q. cerris L. In conclusion, the results of this study indicated that seedlings grown by sowing were more successful than those grown by planting in field, especially in point of survival.