İran palamut meşesinde ekim sıklığı ve derinliğinin bazı morfolojik fidan özellikleri üzerine etkisi
Effects of seed sowing density and seed sowing depth on some seedling morphological traits of the Iranian oak
- Tez No: 287530
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN TİLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: İran palamut meşesi, ekim derinliği, ekim sıklığı, fidan kalitesi, fidan morfolojisi, Quercus brantii, seed sowing depth, seed sowing density, seedling morphology, seedling quality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, İran palamut meşesinin tohum özellikleri ve fidanlığa ekilen tohumlardan elde edilen 1+0 yaşındaki çıplak köklü fidanların morfolojik özellikleri üzerine ekim derinliği ile ekim sıklığının etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmada Ekim ayında Diyarbakır?Eğil?Kazanlı yöresinden alınan tohumlar Elazığ İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Fidanlığına getirilerek ekim çalışmalarına başlanmıştır. Çalışmada üç farklı ekim sıklığı (50, 70 ve 90 tohum/m2) ve dört farklı ekim derinliği (0, 5, 7 ve 9 cm) işlemleri sonucunda, 1+0 yaşındaki fidanların bazı morfolojik özelliklerinin ekim sıklığı ve ekim derinliğine göre nasıl değiştiği belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışma sonucunda, ekim sıklığı 1+0 yaşındaki fidanların bazı morfolojik özellikleri üzerinde etkili olmuş ve fidan çapı, kök kuru ağırlığı ve kalite indeksi değerleri 50 ve 70 tohum/m2 ekim sıklıklarında en yüksek değer olarak elde edilirken, 90 tohum/m2 işleminde en düşük değerler elde edilmiştir. Ayrıca katlılık ve gürbüzlük indisi değerleri 50 ve 70 tohum/m2 ekim sıklıklarında en düşük değer olarak elde edilmiştir.Ekim derinliği 1+0 yaşındaki fidanların bazı morfolojik özellikleri üzerinde etkili olmuş ve kalite indeksi ve kök kuru ağırlığı 7 ve 9 cm ekim derinliklerinde en yüksek elde edilmiştir. Fidan kuru ağırlığı en yüksek 7 cm ekim derinliğinde ortaya çıkmıştır. Yüzeysel ve 5 cm ekim derinliği sonucu en düşük fidan kuru ağırlığı ve kalite indeksi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of seed sowing density (50, 70 and 90 seeds/m2) and seed sowing depth (0, 5, 7 and 9 cm) in the nursery seedbed on a variety of seedling morphological traits of the Iranian oak were studied at Erzincan Forest t Nursery, Erzincan. Different kinds of seedling morphological characteristics such as seedling height, seedling diameter, stem and root fresh weight, root dry weight, shoot dry weight, stem dry weight/root dry weight, seedling height/seedling root diameter were measures in 1+0 year old bare root seedlings..Seed sowing density and seed sowing depth affected some seedling morphological characteristics of 1+0 year old seedlings. Seed sowing depth affected some seedling morphological characteristics of 1+0 year old seedlings. Seedling root diameter, root dry weight and seedling quality index were the highest in the seedlings produced from 50 and 70 seeds/m2 in nursery seedbed. 90 seeds/m2 produced the lowest seedling morphological parameters. Seed sowing depth also affected some seedling morphological characteristics of 1+0 year old seedlings. Seed sowing depth at 7 and 9 cm produced the highest seedling quality index and root dry weight. Seedling dry weight was the highest at 7 cm seed sowing depth. Seedling dry weight and seedling quality index were the lowest at 0 and 5 cm seed sowing depth. In conclusion, it can be stated that Quercus brantii seed can be sown at 7 or 9 cm seed sowing depth and at a density of 50 and 70 seeds/m2,