Kamu kuruluşlarında ve özel şirketlerde ulaştırma yönetimi 'Bir kamu kuruluşunda ve Horoz Lojistik'te inceleme'
Transportation directing in public institutions and private companies analyzing in a public institution and Horoz Logistics
  1. Tez No: 148443
  2. Yazar: İSMAİL ÜNAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAYFUN ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaştırma Yönetimi, Ulaştırma Prensipleri, Ulaştırma Modlan, Araç Takip Sistemi, Barkod Otomasyonu. vııı, Transportation Management, Transportation Principles, Transportation Types, Vehicle Following System, Barcode Automation. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kamu kuruluşları ile özel şirketlerde ulaştırma yönetim yapılarını ortaya koymak ve bu kurumların, ulaştırma prensiplerine uygun, çağdaş ulaştırma yönetim yaklaşımlarının ışığında yönetim sistemlerinin yeterliliklerini irdelemektir. Mevcut durum tespiti ile var olan yönetim sistemlerindeki eksiklerinin belirlenmesi ve bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla gerekli önerileri ortaya koyabilmek hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda, bir kamu kuruluşu ile Türkiye'de lojistik sektöründe ISO-9002 sertifikası alan ilk şirket olma özelliği ve tüm ulaştırma modlannda entegre lojistik hizmetler verebilme kabiliyeti olan Horoz Lojistik'in ulaştırma yönetimlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Bu araştırma eleştirel literatür türünde bir araştırmadır. Araştırma esnasında Horoz Lojistik'e ve kamu kuruluşuna ait ulaştırma neşriyatlar incelenmiş ve kuruluşlar arasındaki farklılıklar tespit edilmeye çalışılmış, Horoz Lojistik ve kamu kuruluşunda görevli ulaştırma konularında görevli personel ile görüşmeler yapılarak problemler hakkındaki görüşleri alınmıştır. Ayrıca kamu kuruluşuna benzer yapıda olan bazı yabancı ülkelerin kamu kuruluşlarının ulaştırma yönetimleri incelenmiştir. Ulaştırma sektörünün toplam maliyetleri içinde sabit maliyetlerin payı yüksektir. Sabit maliyetlerinin payının yüksek olması; işletmelerin, sahip oldukları taşıma kapasitelerini olanaklı olduğu kadar fazla kullanmak zorundadırlar. Bu bağlamda işletmenin taşıma miktarı artıkça, taşınan birim eşyaya düşen sabit ulaştırma maliyeti azalacaktır. Taşıma miktarı, taşıma hızı ve taşıma maliyeti arasında bir ilişki kurulursa; taşıma miktarı, taşıma hızı ile doğru, taşıma maliyeti ile ters orantılıdır. Bu nedenle çalışmada; mal konsolidasyonunun daha fazla sağlanabilmesi için ulaştırma faaliyetlerinin merkezden planlanması ve programlanmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Çalışmada ayrıca teşkilat yapılarının birbiriyle kolay haberleşen, ihtiyaçların her kademede takip ve kontrol edilebildiği ve bu sayede mal ve hizmet akışının anında izlenebildiği özelliklere sahip olunmasının gerekliliği açıklanmıştır. Bu modern uygulamaya örnek olarak GPS araç izleme sistemi, barkod otomasyonu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“Transportation Directing In Public Institutions And Private Companies Analyzing In  Public Institution And Horoz Logistics”This paper intends to study the management to transportation in public institutions and private corporations. It also covers the efficency of management systems in transportation related institutions in the light of modern transportation management methods. Analyzing the present situation will pin point the problems in the management system which is adequate to transportation principles. We are planing to come up with suggestions to be able to eliminate these problems. For this purpose two companies, which are a public institution with a İSO- 9002 certificate and a logistics company called Horoz Logistics, are going to be compared. This study is a research which criticizes the topic in different aspects. Through out the research, transportation publications of public institutions and Horoz Logistics, are examined and differencies among these institutions are triedto be made clear. The employee in these institutions are interviewed to get their opinions about the problems. Also some foreign based public institutions are investigated to get a better picture of the situation. Fixed costsoccupy a big portion of the total costs of the transportation market. These institutions are forced to fully use their transportation capacities because of the high fixed costs. Hence when the transportation amount of an institution increases, the fixed cost per one unit of item decreases. If we try to form a relationship among transportation cost; transportation amount, transportation speed and transportation amount is positively related to transportation speed and negatively related to transportation cost. Because of this reason, to achieve higher consolidation of goods, the planing and implementation of transportation activities should be held by the center management. Moreover in this study it is stated that every unit of the institution should communicate with each other inhigh speed and effectively to better monitor the flow of the goods and services. GPS vehicle monitoring system and barcode automation are examples to this implementation.