Sakarya Üniversitesi Vakfı Kolejinde öğrenci memnuniyetinin ölçümü ve analizi
The analysis and the determinations of student's Pleasure at the Colledge of Sakarya University
- Tez No: 148444
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMRA BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TKY, Anket, Analiz, Üniversite, Öğrenci X, TQM, Questionnaire, Analysis, University, Student XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının ülkemizde mal üreten örgütleri oldukça etkilediği görülmektedir. Okul; mal üreten bir fabrika değildir ama bu söylem, okullarda verimlilik ve etkinliğin üzerinde durulmayacağı anlamına gelmemelidir. Bu nedenle TKY uygulamalarını eğitim örgütleri ve yönetimleri de kabullenmek ve uygulamak zorundadır. Dolaysıyla gelişmiş ülkeler düzeyine çıkmayı hedefleyen ve gelişmekte olan ülkelerin eğitim seviyelerini yükseltebilmek için öncelikle eğitim yönetimlerinin nitelik ve kalitesini yükseltme yoluna gitmeleri daha rasyonel olacaktır. Bu anlayış doğrultusunda yapılan çalışma, TKY'nin en önemli unsuru olan“müşteri menmuniyetinin”esas alındığı ve değerlendirildiği bir anket çalışmasıdır. TKY uygulamalarına geçiş aşamasında ve bu uygulamaların ileriye yönelik geliştirilmesinde kaynak olarak değerlendirilebilecek tarzda hazrrlanmıştır. Sakarya Üniversitesi Vakfı Koleji'nin 125 öğrencisine uygulanan anketin neticesinde öğrencilerinin çoğunluğunun okuldaki uygulamalardan memnun oldukları tespit edilmiştir. Memnuniyetsizliklerini belirttikleri konular ise; teneffüslerin yetersizliği ve ders aralarında dinlenememeleri, öğrencilerin okul kararlarında görüş sahibi olmamaları, yönetim ve müdür ile olan diyaloglarının yetersizliği, öğrenci işleri, yemekhane ve servisler hakkındaki sıkıntıları, not dağıtımının objektif olmayışı gibi hususlardır. Araştırmanın birinci bölümünde çalışmanın amacı, önemi ve metodolijisi tanımlanmıştır. İkinci bölümde Toplam Kalite Yönetiminin tanımı, özellikleri, unsurları ve eğitim kurumlarmda uygulanabilirliği gibi konulara değinilmiştir. Üçüncü bölüm, öğrenci memnuniyet seviyelerinin değerlendirmeleri için öğrencilere sunulan anketlerin analizleri ve yorumlanmalarım içermektedir. Dördüncü ve son bölümde ise, öneriler ve sürekli iyileştirme doğrulutusunda yapılabileceklerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“The Analysis And Determinations Of Student's Pleasure At The College Of Sakarya University”Entire organizations which are producing materials have been effected from the applications of Total Quality Management in our country. A school is not a factory that produces goods, but this pronunciation does not mean that schools activity and productivity is not important to take in consideration. For that reason, education organizations and managements have to appropriate and apply TQM applications. Consequently, the countries which aimed to reach to the developed countries levels, have to increase their education managements quality and characteristics, that will be more rational. The study which has been made with this comprehension, is a questionnaire which evaluated and based on the most important component of TQM,“Customer Pleasure”. This study has been prepared with the aim of being a source document in the improvements and preparations of applying TQM applications. The results of the questionnaire which applied to the 125 student of the collage of Sakarya University, has determined that most of the students have pleasure of applications in the school. Students estimated that they don't have pleasures about; having less break times, insufficient rest at the break times, not stating their opinions in the schools decision, having insufficient dialogs with their headmaster and their adrninistration, having difficulties with student works, refectory, school buses, not having a objective lesson grades. In the fist part of this study, the aim, the importance and the methodology of this study has been determined. In the second part, the definition of TQM, its properties, components and its applicability to the education organizations has been determined. Interpretations and analyses of the questionnaire, which applied to the students to determine the pleasure levels of them, have been discussed in the third part. At the final and the fourth part, suggestions and the things that can be done for the continuous improvement is explained.