İlköğretim 5. sınıf İngilizce öğretiminde çoklu zeka uygulamalarının akademik başarıya ve tutuma etkisi
The effect of multiple intelligences on academic success and attitude in English language teaching to the fifth graders of the elementary schools
- Tez No: 148351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ESKİCUMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: English Language Teaching, The Theory Of Multiple Intelligences, Elementary School
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Çoklu Zeka Kuramı tanıtılmış ve ilköğretimde İngilizce öğretiminde çoklu zeka kuramın uygulanması sonucunda öğrencilerin başarısına ve tutumlarına nasıl etki ettiği incelenmiştir. Çalışmada deneme modeli ve tek grup ön-test, son-test deseni kullanılmıştır. Araştırma Sakarya Üniversitesi Vakfı Özel İlköğretim Okulu'nun 5/A sınıfında okuyan toplam 24 öğrenciye uygulanmıştır. Uygulamada gelecek zaman yapılarından olan“ be going to”yapısı araştırmacı tarafından geleneksel yöntemle,“will”yapısı da yine araştırmacı tarafından Çoklu Zeka Kuramı uygulamaları esas alınarak hazırlanan etkinlikler çerçevesinde anlatılmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarının ve derse karşı tutumlarının belirlenebilmesi amacıyla dört hafta boyunca uygulama yapılmıştır. Araştırmada öğrencilere uygulanan bilgi testleri, tutum ölçeği ve zeka ölçeğinden elde edilen bilgiler SPSS paket programı ile değerlendirilmiştir. Ayrıca uygulama derslerinden dördü video çekimine alınmış ve diğer İngilizce öğretmenlerinin görüşleri alınmak üzere izletilmiştir. Bu çalışma ulaşılabilen kaynaklar ve yapılan araştırmalara göre Çoklu Zeka Kuramının İngilizce öğretimi sürecindeki yerini kuramsal ve deneysel olarak inceleyen bir çalışmadır. Araştırma sonucunda, çoklu zeka yöntemi esas alınarak anlatılan derslerin sonucunda öğrencilerin bilgi testinden aldıkları son test sonuçlarının aritmetik ortalamaları göz önüne alındığında Çoklu Zeka uygulamaları ile öğrencilerin daha başarılı oldukları görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin tutum testlerine verdikleri cevaplar dahilinde, Çoklu Zeka uygulamaları ile şekillenmiş derslerin ardından, İngilizce dersini kolay olarak değerlendirmeleri, kendilerini bu derste başarılı olarak görmeleri ve buna paralel olarak sınıf içinde öğretmenleri ile rahat iletişimde bulunmaları bakımdan olumlu tutum geliştirdikleri gözlenmiştir. Anahtar Kelimler: İngilizce Öğretimi, Çoklu Zeka Kuramı, İlköğretim ıx
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF MULTIPLE INTELLIGENCES ON ACADEMIC SUCCESS AND ATTITUDE IN ENGLISH LANGUAGE TEACHING TO THE FIFTH GRADERS OF THE ELEMENTARY SCHOOLS In this research, the theory of multiple intelligence is described and it is observed how it affected students' success and attitude when it was applied in English language teaching. An experimental research model and single group pre test and post test were used. The research was applied to 24 students of 5 /A at the Private Elementary School Of Sakarya University Foundation. During the research one of the forms of Present Future tense“be going to”was taught with the classical methods and the other form“will”was taught with the activities of multiple intelligence theory to the students by the researcher. A four week research was applied to determine their students' success and the attitudes towards the lesson. Data collected from the tests, attitude survey and multiple intelligence survey was evaluated by the help of SPSS program. Also four of the implementation lessons were recorded on video camera and then these lessons were shown to the other English teachers and they were asked to contribute their ideas. This is a study which observed the importance of the multiple intelligence theory in the process of English language teaching in the light of the sources obtained and researches done. At the end of the research it was observed that there was improvement on the academic success of the students by the help of multiple intelligence activities regarding the arithmetic medium of the test results. In addition, after the lessons which the activities of multiple intelligence were practiced, there were improvements on the attitudes of the students such as finding English lessons easy to learn, and it was also observed that the students were more comfortable and successful during the lessons. And parallel to this, it was inevitable to notice the friendly atmosphere portrayed in the classroom between the teacher and the students.