Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki deneyimleri (engelli okulları uygulaması)
Work experience of phyical education and sport teachers ( it had done in disabled schools )
  1. Tez No: 148469
  2. Yazar: NALAN IŞIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEHMİ ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Öğretmen, Spor, Deneyim, Empati
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı engelli okullarında ( İstanbul, Kocaeli, Sakarya) çalışan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmerüerinin mesleki deneyimleri ve empati seviyeleri hakkında bir araştırma yapılmıştır. Tarafımızdan geliştirilen bir anket bir grup öğretmen üstünde uygulanmıştır. Bu grubu 21 erkek, 8 bayan öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin meslek seçiminde etkili olan sebep kişisel tercihleridir. Mesleki deneyimleri 1-5 yıl arasındadır. Çoğunlukla öğretmenler atama yoluyla gelmişlerdir. Öğretmenlerin çalıştıkları kurumla ilgili memnuniyet oranları yüksektir. Öğretmenler çalıştıkları kurumlarm spor tesislerini engelliler açısından“ yetersiz ”durumda görmektedirler. Öğretmenlerin Engellilerle ilgili eğitimlerini“ kısmen yetersiz ”bulmaktadırlar. Öğretmenlerin engellilerle ilgili özel bir bölüm açılmasına“iyi olur ”diyen öğretmenlerin oranı yüksektir. Araştırmanın sonunda engelli okullarında çalışan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin empatik yaklaşımları başarılıdır. Fakat mesleki kaliteleri yetersiz olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY WORK EXPERIENCE OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORT TEACHERS IT HAD DONE IN DISABLED SCHOOLS A research was made about work experience criteria and emphaty levels of Physical Education and sport teachers who work in disabled schools. Which depend on National Education Ministry ( İstanbul, Sakarya, Kocaeli ). The survey which was developed by us was applied on a group of the teachers. This group consists of 21 male and 8 female teachers. According to researching results; An effective thing was personel prefence when the teachers chose their jobs. Their experience is between 1-5 year long. Mostly teachers came to school with appointment. The rate of teachers' pleasure which connected with their school is high. Teachers think that, sporst centers are“ inadequate ”in their school for disabled students. Also they think that the education about disabled students is partly inadequate. A lot of teachers in enquiry toll that to open special department is“ good idea”for disabled students. At the research, emphatic approach of Physical Education and sport teachers working in disabled schools are succesful. But it was established that their professional quality is not sufficiently. Keywords : Disabled, Teacher, Sport, Experience, Emphaty