Mersin'de kentleşme, göç, bütünleşme ve kent yoksulluğu (Demirtaş mahallesi örneği)
İn Mersin, the urbanization, immigration, completion and city poverty (The example of Demirtaş quarter)
  1. Tez No: 148502
  2. Yazar: MESUT SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SABRİ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kentlileşme, Bütünleşme, Kent Yoksulluğu, Immigration, Urbanized, Completion, City Impoverishment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET MERSİN'DE KENTLEŞME, GÖÇ, BÜTÜNLEŞME VE KENT YOKSULLUĞU (Demirtaş Mahallesi Örneği) Mesut SARI Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 199 sayfa, Eylül 2004 Danışman: Doç.Dr. Sabri ÇAKIR Konu ve amacımıza uygun olarak çalışmamız Mersin'in Demirtaş Mahallesinde uygulanmıştır. Çalışmada, Chicago Okulunun kent ekolojisi ve Louis Wirth'in yaşama biçimi yaklaşımı kullanılmıştır. Bu yaklaşımlardan kaynağını alan“yaşama süresi arttıkça kentle bütünleşme düzeyi artmakta”temel varsayımımız sınanmıştır. Araştırmanın konusunu, yoğun göç, hızlı nüfus artışı ve kentlileşme sürecinde, mekan ve zaman boyutu dikkate alınarak, köylü ve kentli ikilemini içinde barındıran, kent yoksulluğu ve kentle bütünleşme sorunu oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, kente göç edenlerin yaşama süreleri dikkate alınıp, örneklem grubunun kentle bütünleşme ve yoksullukla ilgili belirleyici değişkenlerin neden ve sonuç ilişkilerine olanak sağlayarak, kentle bütünleşme ve kent yoksulluğu düzeylerini tespit etmek, değerlendirmek ve yeni sonuçlar çıkarmaktır. Çalışmamızın bulguları, Mersin Demirtaş Mahallesinde hane halkı temelinde, evren büyüklüğünü temsilen kartopu örneklemesi, anket, gözlem, görüşme tekniklerinin uygulandığı alan çalışmasına dayanır. Sonuç olarak, araştırma alanının sosyal yapısında farklı kimlikler yer almakta, kent yoksulluğu, bütünleşememe, yoksulluk kültürü gibi kavramları destekleyici ciddi oluşumlar bulunmamakta ve yaşama süresi bütünleşme düzeyini önemli derece etkilememektedir. Dolayısıyla kentlileşmenin nicel sürecini besleyici bir nitelik boyutunun kazandırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT IN MERSİN, THE URBANIZATION, IMMIGRATION, COMPLETION AND CITY POVERTY ( The example of Demirtaş Quarter ) Mesut SARI Süleyman Demirel University, Department of Sociology Master Thesis, 199 page, September 2004 Supervising: Assoc. Prof. Dr. Sabri ÇAKIR Our studying had done in Demirtaş Quarter which is located in Mersin with appropriated to our subject and purpose. In the studying, the city ecology of Chicago school and the life style approach of Louis Wirth was used. The source that given from these approaches“ if the life period increasing so the city completion level is increasing”of this our main hypothesis had examined. The subject of this study, intensive immigration, fastly population increasing and urbanized process, the dimension of place and time is taken into consideration, dilemma of villager and the citizen which is into shettered, making the problem of the city impoverishment and the city completion. The aim of this study, take the attention of the people life periods who immigrated to the cities, to enable the reason and the result of the determined variations, to determine the level of city completion and the city impoverishment, utilized and get new results. Findings of our studying, the basis of people in Mersin Demirtaş Quarter, representing the universe greatness like the sample quelder rose, questionnaire, observation, practiced meeting technics based to the area studying. As a result, in the studying area of social configuration, different identities get position, city impoverishment, incompleting, concepts as a impoverishment culture can not be find like this supporting serious formations and the life period can not effected importantly to the completion level. Consequently, it is required to gain a quality dimension to the quantitative process of the urbanized.