Öğretmenlerin boş zamanlarını değerlendirme biçimleri
Appraising leisure times of teachers
  1. Tez No: 148518
  2. Yazar: YILDIZ TUTAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAMİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Leisure Times, Appraising Leisure Times, Recreation, Teacher, City
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
11 ÖZET ÖĞRETMENLERİN BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİRME BİÇİMLERİ (İsparta Örneği) Yıldız TUTAL Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, X+168 sayfa, Eylül 2004 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kamil KAYA Tarihsel perspektif içinde, ilk çağlardan günümüze kadar uzanan her devirde boş zaman insan yaşamında yer almıştır. Ancak, anlam ve içerik bakımından geçirdiği evrelerden sonra günümüz toplumlarında gerçek anlamım kazanmıştır. Özellikle endüstri devrimi sonrasında, çalışma yaşamının farklılaşmasıyla ortaya çıkan boş zaman ve onu değerlendirme gereksinimi endüstrileşmiş toplumlarda giderek bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Günümüz toplumlarında sosyal, ekonomik, kültürel ve politik yaşamda görülen hızlı ve belirgin dönüşümler boş zamanların önemini daha da arttırarak insanların boş zamanlarım değerlendirme biçimini oldukça etkilemiştir. Bu değişiklikler arasında nüfus artışı, kentleşme, teknolojik gelişmeler, çalışma saatlerinin azalışı vb. sayılabilir. Bu araştırmayla, öğretmenlerin boş zamanlarım değerlendirme biçimlerine, toplumsal yaşamdaki sosyal, kültürel ve ekonomik özelliklerin etkileri, veriler ışığında, ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Boş Zaman, Boş Zamanları Değerlendirme, Rekreasyon, Öğretmen, Kent.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT APPRAISING LEİSURE TİMES OF TEACHER'S (The İsparta Sample) Yıldız TUTAL Süleyman Demirel University, Institute of Social Sciences, Department of Sociology, MA Thesis, 168 Pages, September 2004 Supervising: Asst. Prof. Dr. Kamil KAYA In the historical perspective, leisure time has taken place in human life in every period from very early ages to to the present day. However, it made a real sense in today's societies after phases in respect of meaning and content. After the Industial Revolution especially, leisure time made by changing business life and how to use it has increasingly become a life style in industrialised societies. Rapid and remarkable transformations observed in social, economic, cultural and political life in today's societies increased the importance of leisure time and quite influenced the way for people to use leisure time. Some of those changings are rising population, urbanisation, technological developments, decreasing working hours, etc. In this study, we tried to determine, in the light of data, the effects of social, cultural and economic characteristics on appraising leisure times of teachers.