Afganistan Türklerinin dini,inanç ve yaşayışları (Kuzey Afganistan örneği)
The religion,beliefs and lifestyles of the Afghanistan Turks (The case of The Northern Afghanistan)
  1. Tez No: 148519
  2. Yazar: NAJİBA SARIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SARIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Atatürk, Nevruz, Halkbilimi, Türbe, Afghanistan, Atatürk, Folklore, Nauruz, Tomb
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET AFGANİSTAN TÜRKLERİ'NİN DİNİ, İNANÇ VE YAŞAYIŞLARI ( KUZEY AFGANİSTAN ÖRNEĞİ ) Najiba ZİYAYI Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü. Yüksek Lisans Tezi, 138 Sayfa, Haziran 2004 Danışman: Prof. Dr. Ekrem SARIKÇIOGLU Bu tezin amacı, zengin kültür değerlerine sahip olan Kuzey Afganistan Türkleri arasında yaygın halda bulunan halk inançları ve pratiklerini Dinler Tarihi Bilimi ışığında incelemek ve yer yer Anadolu Türkleri arasında karşılaştırma yaparak ortaya koymaktır. Çalışma, Kuzey Afganistan Türkleri'nin Dini İnanç ve Yaşayışları, başlığında olup dört bölümden oluşmaktadır. İlk olarak, Afganistan hakkında genel bilgiler vererek, Afganistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. İkinci olarak, günlük hayatla ilgili halk inançları ve uygulamalara yer verilmiştir. Üçüncü olarak, çeşitli halk inançları ve tabiat olaylarıyla ilgili inançlar incelendi ve farklılıkları üzerine durularak karşılaştırma yapıldı. Dördüncü olarak, ülkenin kuzeyinde mevcut olan türbeler ve adak sebepleri ortaya konulmaktadır. Sonuç olarak, Kuzey Afganistan'da yaşayan halk inançları günümüzde de varlığını devam ettirmektedir. Ancak insanların kültür seviyesi yükseldikçe halk inançları ve pratikler azalmaktadır. Nevruz gibi geleneklerin devam etmesi Afganistan Türklüğünün varlığını sürdürmesine katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELIGION, BELIEFS AND LIFESTYLES OF THE AFGHANISTAN TURKS (THE CASE OF THE NORTHERN AFGHANISTAN) Najiba ZİYAYI The University of Süleyman Demirel, the Social Sciences Institute, the Department of Philosophy and Religious Sciences Masters Thesis, 138 Pages, July, 2004 Advisor: Prof. Dr. Ekrem SARIKCIOGLU The purpose of this thesis is to examine, in the light of the Science of the History of Religions, the public beliefs and practices that are widespread among the Northern Afghanistan Turks who have rich cultural values and to put forward them by making some comparisons with the Anatolian Turks. The title of this work is 'The Religious Beliefs and Lifestyles of the Northern Afghanistan Turks', and it is composed of four sections. First, the general information about Afghanistan is given, and then the relations between Turkey and Afghanistan are dealt with. Secondly, public beliefs and practices about the daily life are examined. Thirdly, various public beliefs and the beliefs concerning Nature events are analyzed and a comparison is made by pointing out the differences. Fourthly, the tombs and also the reasons for votive offerings that exist in the north of the country are death with. As a result, the public beliefs in the Northern Afghanistan currently continue their existence. However, as the cultural levels of the people increase, public beliefs and practices decrease. It is seen that the continuation of the traditions like Nauruz helps the Afghanistan Turks to continue their existence.