İktisatta feminizm ve Türkiye ekonomisinde kadının rolü
Feminism in economics and the role of women on the Turkey economy
  1. Tez No: 148534
  2. Yazar: RUHAN İŞLER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Toplumsal Cinsiyet, Ana-akım İktisat, Feminist İktisat, Feminism, Gender, Main-stream Economics, Feminist Economics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
IV ÖZET İKTİSATTA FEMİNİZM VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE KADININ ROLÜ Ruhan İŞLER Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisat Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 100 sayfa, Şubat 2004 Danışman: Doç.Dr.Ömer EROĞLU Bu tezin amacı, 'Feminist İktisat'ın ana-akım iktisat anlayışına getirdiği eleştiri ve önerileri değerlendirmektir. Feminist iktisatçıların saptamaları ve teklifleri şunlardır: Feminist iktisatçılar, Kadın egemen bir iktisat teorisi oluşturmak peşinde değildirler. 'Ekonomide kadın' ı değil, kadın bakış açısını da içerecek bir biçimde ekonomiyi yeniden gözden geçirmek ve sorgulamak amacındadırlar. Ana-akım iktisadi bilginin kavramsal temellerinin toplumsal cinsiyet ayrımına dayandığını ve eril nitelikleri dikkate aldığmı düşünmekte, kadın deneyimlerinin iktisat bilimine yansımadığını iddia etmektedirler. Hem eril, hem dişil pozitif niteliklerin içerileceği bir bilim uygulamasının daha kusursuz olacağını varsayarak; akıl, nesnellik ve evrensellik yanı sıra, duygu, öznellik, ve yerelliği de kapsayan uygun bilimsel yöntemlerin geliştirilmesini zorunlu görmektedirler. Çoklu insan davranışlarını anlayabilmek için, sadece bir ekonomik model değil; ana-akım iktisadın modelleştirmede dayandığı kıtlık, bencillik, rekabet gibi kavramları reddetmeyerek, zıtları olan bolluk, diğergamhk ve işbirliğini de içine alacak şekilde dinamik ve açık bir modelleştirme anlayışı önermektedir. Farklı bilme biçimlerinin insan bilgisine dahil edilmesini ve kantitatif yöntemlerin yanı sıra metaforik, hikayeli ve retorik anlatılara da önem verilmesini savunmaktadırlar. Öğrencilerin dikte edilen 'iktisadı öğrenme' yerine 'iktisadı oluşturma' çabalarına yönelik bir iktisat eğitimini savunmaktadırlar. Sonuç olarak, feminist iktisatçılar, yöntem, konu, model, eğitim açısından önemli bir tartışma platformu açmakla birlikte, feminist analizin, şimdilik epistemolojik açıdan toplumsal bir değişimi temellendirmekten yoksun olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEMINISM IN ECONOMICS AND THE ROLE OF WOMAN ON THE TURKEY ECONOMY Ruhan İŞLER Süleyman Demirel University, Department of Economics Master Degree, 100 pages, February 2004 Supervising Assoc. Professor Ömer ERO?LU The aim of the thesis is to evaluate the criticism and suggestions of Feminist Economics on the understanding of the main-stream economics. Feminist economists have determining and proposal that; Their goal is not to form a female dominated economics theory. Their major aim is not to review the woman in economy but to review the economics involving woman's perspective. Feminist economists are of the opinion that the main-stream economic knowledge is based on gender discrimination and interested in male characteristics. Also, they claim that womens' experiences are not reflected in economics. They assume the possibility of knowledge application involving both male and female positive qualities to be more flawless, and think it compulsory to develop scientific methods including rationality, objectivity, universality as well as emotions, subjectivity and locality. To be able to understand multiple human behavior, feminist economists do not consider economic model in itself sufficient and suggest a dynamic and clear modeling involving abundance, altruism, scarcity and cooperation with their opposites without rejecting the concepts like scarcity, selfishness and competition on which the main stream economics depends in modeling. They also support the idea of including different knowledge forms into human knowledge and giving importance to quantitative methods as well as metaphoric, story and rhetoric accounts. According to feminist economics, students should be taught the ways of 'economic formation' instead of 'economic learning.' In conclusion, it is possible to say that feminist economists have created a very important discussion platform as regards methods, subject, modeling, and education. However, from epistemological point of view, feminist analysis is devoid of the basis for the community change.