Feminist iktisat, Türkiye'de kadın emeği ve istihdamı
Feminist economics women's labor and employment in Turkey
  1. Tez No: 447693
  2. Yazar: MELEK MOLLAİBRAHİMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR SERHAT YAŞGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminist İktisat, Toplumsal Cinsiyet, Kadın İstihdamı, Kadın Emeği, Feminism, Feminist Economics, Communal Gender, Women Employment, Women Labour
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezde Feminist İktisadın, iktisat bilimine karşı eleştirilerine yer verilerek; Türkiye'de kadın istihdamı sorununa yönelik uygun çözümler ve öneriler getirilmesi hedeflenmektedir. Ana akım iktisat teorileri kadını görmezden gelerek, kadın ve kadın bakış açısından yoksundur. Feminist iktisat bu noktada varolan teorileri eleştirerek, iktisat disiplininin toplumsal cinsiyet ayırımı olmadan , daha geniş bir bakış açısına sahip olması gerektiğini savunmaktadır. Feminist iktisatçıların amacı; iktisadın sadece kadını temel alarak yeniden düzenlenmesini değil, kadının da dahil edildiği yeni kuram, yöntem ve model geliştirerek; iktisada çoklu bakış açısı kazandırmaktır. Bu çalışmada, feminist bakış açısı ile Türkiye'deki kadın emeğinin ve istihdamın yapısı analiz edilmiştir ve istihdamın önündeki engellere değinilerek, çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the goal is to give proper solutions and suggestions to the employment of women in Turkey by making critiques to the science of economics from the point of view of feminist economics. Mainstream economic theories are lack of the woman gaze because they ignore woman. At this point feminist economics argue that the discipline of the economics should look at things with a wider range without gender discrimination by criticizing the existing theories. The purpose of feminist economist; not to rearrange economics based on woman but to make economics gained multiple gaze by introducing woman to the new doctrines processes and models. In this thesis women's labour and the structure of employment has been analyzed and suggestions of solutions to obstacles on the way of employment has been given.