Satış elemanlarının motivasyonu
Motivation of the salespeople
- Tez No: 148599
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, performans değerlendirme, motivasyon, motive edici faktörler, anket, Performance, performance evaluation, motivation, motivation factors, poll. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Günümüzün artan rekabet koşullarında, işletmelerin kar etmesi için satış alanında çalışanlarının motive edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada öncelikle performans-motivasyon ilişkisi irdelenerek, performans değerlendirmesinin nasıl olması gerektiği ve bu değerlendirmeyi yapan kişinin objektif olmasının önemi açıklandı. Motivasyon teorileri kapsamlı bir biçimde incelendikten sonra, motivasyonun gücünden bahsedildi ve bunu destekleyen öyküler anlatıldı. İkinci bölümde satış elemanının davranışlarını etkileyen kişisel özelliklere ve işletme özelliklerine değinilerek, motive edici faktörler teker teker açıklandı. Üçüncü bölümde anket uygulaması yapıldı. Hazırlanan anket iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde demografik özelliklere, ikinci bölümde motive edici faktörlere ilişkin sorular bulunmaktadır. Anket altmış satış mühendisine uygulandı. Sonuçlar spss programında öncelikle güvenilirlik testine tabi tutuldu. Sonrasında tüm demografik özelliklerin frekans dağılımı incelendi. Chi Square ve analizleriyle ilişkiler ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays in an increasing competition conditions, enterprises must motivate sales people in order to get profit. At the beginning of the thesis, the relationship between performance and motivation is examined. The importance of performance evaluation is considered. It's described how the performance evaluation must be done. Motivation theories, motivation of power are described in details and motivation stories are added to support this. In the second section personal and enterprise characteristics which effect sales people's behaviours are mentioned. After this all the motivation factors are described in details. In the last section, poll application is taken. In the poll there are two parts. In the first part demographic characteristics, in the second part motivation factors are asked. Poll was taken to sixty sales engineers. Results are firstly used in the reliability test in spss. After that all the demographic characteristics are examined in frequency dispersion. In the end Chi Square analysis is made and relationships are examined.