Endüstriyel tesis yönetimi ve bir uygulama
Industrial facilty management and an application
  1. Tez No: 148600
  2. Yazar: ARZU KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tesis, Tesis Ekonomisi, Tesis Yönetimi. ıx, Facility, Facility Economy, Facility Management
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Tesis kavramı, üretim sisteminin girdiler alt-sisteminde yer alan tüm üretilmiş üretim girdilerini kapsamaktadır. Tesis, üretilmiş üretim girdilerinden meydana gelen ve işletme için kapasite yaratan bir potansiyel faktördür. Bu anlamda, tesis, üretim faaliyeti için sanayi işletoesinin fiziksel altyapısını teşkil etmektedir. Tesisler, üretim teorisi açısından, ilke olarak işletmenin uzun dönem emrinde olan ve katma değer yaratma sürecine katkı yapan teknolojik üretim potansiyelleridir Tesis ekonomisi, tesisleri teknik üretim potansiyeli olarak üretimin emrine hazır tutmayı hedefleyen, onları üretim için hazır/donanımlı halde tutmaya çalışan tüm karar ve eylem alanlarım kapsayan bir sahadır. Tesis ekonomisi, bir işletmedeki tesis potansiyelinin yönetiminde, planlanmasında ve kontrolünde ortaya çıkan bütün uzun, orta ve kısa dönemli işlev alanlarım ilgilendiren; teknik, ekonomik ve örgütsel nitelikteki görevler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Tesis yönetimi ise hem tesis kurmayı, hem de tesisi işletmeyi ve tesisin işleyişindeki (kantitatif ve kalitatif) performansım sürekli izlemeyi kapsayan uzun, orta ve kısa dönemli karar (tercih) ve çabalar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Tesis yönetiminin adımları; yatırım programının planlanması, tesislerin yerleştirilmesi ve kurulması, bakımının gerçekleştirilmesi, ömrünü tamamlayan tesislerin tasfiyesi veya yeniden değerlendirilmesi ve son adım olarak da tesis yönetiminin kontrolüdür. Tesis yönetiminin bu işlev sahasında tesislerin değişik açılardan ve değişik kriterlere göre sürekli izlenmesine (kontrolüne) veya zaman zaman izlenmesine (revizyona) ve bu şekilde planlanmış olan hedefler ile gerçekleştirilen hedeflerin birbiriyle mukayese edilmesine ihtiyaç vardır. Plandan sapmaların tespit edilmesi halinde, tesis yatırım programım izleyen diğer planlama sahalarını da olumsuz etkilemesini önlemek için, düzeltici ve uyumlaştıncı önlemlerin alınması ve sapma sebeplerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The concept of facility contains all of the production inputs, which are in the input sub-system of the production system. Facilities are potential factors that consist of the produced production inputs and provide capacity for the establishments. In this context, facilities constitute physical infrastructure of the industrial enterprises. According to the production theory, facilities are technological production potentials, which are owned by the enterprise for the long term and contribute to the process of creating value. Facility economy is an area that contains all of the decision and operation areas that aim to get ready the facilities as a technical production potential for the production and work for getting them ready for the production. Facility economy is defined as technical, economical and organizational duties which relate to long, mid and short term functions and occur in the facility management, planning and control in an enterprise. Facility management is defined as long, mid- and short term decisions and efforts that consist of running a facility and watching its performance continuously. The steps of the facility management are planning the investment program, locating and establishing facility, making maintenance, purification and evaluation of the facilities, which complete their life and controlling of the facilities. There is a need for the facilities for being watched from the variable points of view and from the variable criterions (control) continuously or being watched time to time (revision) and comparing the planned goals with the attained goals. If there is a deviation, the corrective measures must be eliminated for preventing the negative impression of the facility investment program on the other following planning areas.