Bilişim teknolojilerinin olanakları ile dijital olarak yeniden üretilip ağlarla dağıtılabildiği çağda sanat yapıtı
- Tez No: 148605
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İNCİ EVİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: information technologies”, production”, reproduction”, distribution”, artwork”IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Bu tezin amacı; bilişim teknolojilerinin, bir yapıtın üretilmesi, çoğaltılması ve dağıtılması aşamalarında sunduğu yeni olanakların ortaya konulması ve sanatın, yaşanan bilişim pratiğinin politikasını oluşturmak konusundaki yülcümlülüMerinin neler olabileceğinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada bilişim teknolojilerinin olanakları ile üretim,“açık kaynak pratiği”,“kolektif üretim”ve“müelliflik”kavramlarına vurgu yapılarak açıklanıyor. Sanatta yeni yöntemler olarak“sampling”,“remiks”ve“döngüler”, sanatın“hazar nesne”,“kendine maletme”ve“kolaj”kavramları ile ilişkilendirilerek açıklanıyor.“Dijital çoğalüm”kavramı, bir yapıtı dijital formata dönüştürmek olan“dijital yeniden üretim”, bir eş üretme olan“dijital kopyalama”ve dijital formattaki bir yapıtın farklı amaçlar için kullanılabilecek farklı bir dijital formata dönüştürülmesi olan,“dijital format dönüşümü”olmak üzere üç başlıkta inceleniyor. Dijital yeniden üretim, hayatin çeşitli alanlarında giderek nesneden bağımsızlaşma ile ilişkilendiriliyor. Dijital kopyalama,“hakikilik”,“kalite”,“hız”,“maliyetsizlİk”ve“kolaylık”kavramları ile açıklanıyor ve Beuys'un kullandığı“çoğaltmalar”için dijital kopyalama ve dağıtımın yeni olanaklar sunduğuna işaret ediliyor.“Telif Haklan”ile“copyleft”olarak adlandırılan ve yapıt üzerindeki korumayı en aza indiren yasal düzenlemeler de bu başlık altına tartışılıyor.“Dijital Format Dönüşümü”başlığı altoda da mp3 ve divx formatlarının kültür endüstrisinin gelirlerine karşı oluşturdukları tehdit anlatılıyor. Bu çalışmada bilişim teknolojilerinin dağıtım için sunduklarına, birbirlerine kablosuz olarak bağlı bilgisayarların oluşturdukları ağların, enformasyona her an her yerde ulaşım için sundukları olanaklar çerçevesinden bakılıyor. Enformasyonun internet üzerinden dağıtımında çok önemli bir araç olan P2P dosya paylaşım yazılımları, armağan ekonomisi ile temellendirilerek anlatılıyor. Bu bölümde ayrıca bilişim teknolojilerinin sunduğu pratiğin yapıtın değeri üzerindeki etkileri de incelniyor. Sonuçta, bilişim teknolojtterinin politikasını üretmenin, sanatçılar için bir uğraş alam olması gereketiğinin altı çizliyor. Anahtar Kelimenden“bilişim teknolojileri”,“üretim”,“çoğaltım”,“dağıtım”,“yapıt”m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesisi is a research on the effects of information technologies on the production, reproduction and distribution of the work of art and the potential of these to raise the awareness in other fields besides art by the political use of information technologies.“Production”by means of information technologies is explained by focusing on the concepts of“open source practice”,“collective production”and“authorship”. New methods like“sampling”,“remixing”and loops are explained by relating them to the concepts of art, like“ready made”,“appropriation”and“collage”. In this thesis digital reproduction is explained in three parts. First one is“digital re-production”meaning to digitize a non digital work. Second is“digital copy”, which means creating an identical copy. And the third is“digital format conversion”, which means to convert a digital format from one to other to benefit from various possibilities.“Digital re-production”is explained in relation to the idea of the“de- materialization of the object”.“Digital copy”is explained using the concepts of“authenticity”,“speed”,“low-cost”,“quality”and“usability”. A new possiblity to make Beuys's idea of“multiples”to function is highlighted.“Copyrights”and“copylefts”are other issues discussed in this part. The threat that mp3 and divx causes to the foundations of the culture indusrty is explained in the“digital format conversion”in chapter four. This thesis looks at the benefits of information technologies for the distrubition from the point of ability to reach the information anytime, anywhere using wireless computer networks. A very important tool for the distrubition of knowledge over the internet called P2P file sharing software are explained using the logic of the“gift economy”. Also the effects of the information technologies on the value of art are discussed in this part. As a conclusion, it is proposed that creating the politics of the information technologies is a field for the artist to explore.