Popüler turistik destinasyonlarda (turizm merkezlerinde) polis ve hizmetlerinin Avrupalı turistler tarafından algılanması
Europen tourists' perceptions of police and police's services in popular touristic destinations
- Tez No: 148649
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVAT TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turist Algılaması, Güvenlik, Polis, Türk Polisi, Tourism, Tourist Perception, Security, Police, Turkish Police
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
IV ÖZET POPÜLER TURİSTİK DESTİNASYONLARDA (TURİZM MERKEZLERİNDE) POLİS VE HİZMETLERİNİN AVRUPALI TURİSTLER TARAFINDAN ALGILANMASI Yasin BİLİM Turizm ve Otel İşletmeciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. Cevat TOSUN Aralık 2004, 110 sayfa Güvenlik konusu dünya turizm pazarı ve turizm literatüründe son dönemlerde özellikle Washington DC 11 Eylül terörist saldırıları ve bazı önemli güvenlik olaylarından sonra (1 1 Mart ispanya, Irak Savaşı, vb.) önem kazanmaya başlayan bir konu olmuştur. Güvenlik problemlerinin ülkelerin toplumsal yaşantısını olumsuz olarak etkilemekle kalmayıp, aym zamanda ülkenin turizm gelişimine de zararları olduğu görülmektedir. Güvenlik problemleri ile ilgili konular turizm sektöründe ilk sıralarda yer alırken, destinasyonlardaki güvenlik problemlerine karşı alman önlemler turistlerin güvenliğinin ve olumlu imajının korunması açısından önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Polis turist güvenliği için bu güvenlik önlemlerinin merkezinde yer almakta ve bu konuda en geniş yetkilere sahip otorite durumundadır. Destinasyonlardaki polis varlığı güvenlik problemlerinin ve suçların önlenmesinde en etkili önlemlerden birisidir. Ve, bazı araştırmalara göre, polis, güvenli bir çevre sağlayarak daha iyi ve olumlu bir güvenli destinasyon ya da ülke imajı oluşturulmasına yardımcı olur. Polis aym zamanda güvenlik hizmetlerinin dışında turistlere yardımcı olabilmek için bir rehber ve elçi olarak da çalışır. Sonuç olarak, polisin popüler turistik destinasyonlarda turist algılamaları üzerinde önemli bir etkilerinin olduğu söylenebilir. Bu araştırmanın temel amacı; popüler turistik destinasyonlarda turistlerin Türk polisi ve hizmetlerini nasıl algıladıklarını ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada, teorik çerçevenin ardından, turist algılamaları açısından polis hakkında bazı faktörler irdelenmiştir; turizm ve polis arasındaki ilişki, Türk polisinin genel ve fiziksel imajı, hizmetleri, turiste karşı yaklaşımları ve genel memnuniyet. Son bölümde, turistlerin Türk polisi hakkındaki algılamaları ile ilgili strateji ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EUROPEAN TOURISTS' PERCEPTIONS OF POLICE AND POLICE'S SERVICES IN POPULAR TOURİSTİC DESTINATIONS Yasin BİLİM Department of Tourism and Hotel Management Master of Science Supervizor: Associated Prof. Cevat TOSUN December 2004, 110 pages Recently, the security issues have been getting importance in world tourism market and tourism literature especially after September 11th terrorist attacks in Washington DC and some security events (March 1 1th in Spain, Iraq War, etc.). It is seen that, the security problems not only have affected negatively the countries' social life but also have damaged the tourism developments. While security problems have became the top issue in tourism, the security measures taken against the security problems have played an important role in destinastions to keep tourists' satisfaction and positive perceptions on destination. The police is in the center of this security measures and has one of the widest responsibility for turists' security. The police presence in tourism destination is one of the most affective measures to prevent security problems and crimes. And, according to some researches, the police helps to create a better and more positive secure destinastion or country image with providing secure environment. Police also works as a guide or ambassador to help the tourists, except their security services. So it can be said that police has a important role on tourist perception in popular destination. The main aim of this research is to find how the tourist perceive the Turkish police and the police's services in popular local tourist destinations. After theoretical frame, some factors was examined about police aspect of tourist perception at this study; relationship between tourism and police, Turkish police's general and physical image, services, approach to tourist and general satisfaction. In last section, some strategies and suggestions have been developed about tourists' perception on Turkish police.