Yeni liberal politikaların Türkiye'de sağlık sektörüne etkileri
Effects of the new liberal policies on the health sector in Turkey
- Tez No: 149322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: yeni liberal politikalar, Türkiye sağlık sektörü II, new liberal policies, health sector in Turkey III
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Türkiye 24 Ocak 1980 kararları ile birlikte yeni liberal ekonomiye geçiş sürecine girmiştir. Bu çalışma ile yeni liberal politikaların Türkiye'de sağlık sektörüne etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Türkiye'de izlenen yeni liberal politikalarla birlikte kamunun sosyal alanlardan çekildiği görülmektedir. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı'nın devlet bütçesi içindeki payı azalarak devam etmiştir. Kamunun sağlık alanına ayırdığı payın kısılmasının yanında, bu pay içindeki yatırım harcamalarının oranının da azaldığı görülmektedir. Nüfus ve sigortalı sayısındaki artışa rağmen, gerekli sağlık yatırımlarının yapılmaması kamu sağlık hizmetlerini ihtiyaca cevap veremeyecek bir duruma getirmiştir. Yeni liberal politikalarla birlikte sağlık sektörü teşvik kapsamına alınmıştır. Özel sağlık sektörüne verilen teşviklerle, özel kesimin sağlık alanına yaptığı yatırımların arttığı ve özel kesim sağlık hizmeti sunucularının geliştiği görülmektedir. Özel kesim sağlık sunucuları gelir seviyesi yüksek yerleşim alanlarında yoğunlaşmaktadır. Bu durumun, ülkemizde sağlık hizmetlerine ulaşım ve kullanımda önceden beri varolan kır- kent, doğu-batı arasındaki eşitsizlikleri arttırdığı ve sağlık göstergeleri arasındaki eşitsizlikleri derinleştirdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turkey has entered the process of passage to the liberal economy with the January 24 1980 decisions. This work aims at identifying the effects of new liberal policies on the health sector in Turkey. We can say that the public institutions have drawn from the social fields with the arrival of the new liberal policies. In this process the share of the Ministry of Health within the state budget continued to decrease. In spite of the increase in population and number of insured people, falling behind in making the necessary health investments has brought the public health services to an insufficient state. The health sector has been brought under scope of encouraging with the new liberal policies. Along with the encouragement given to the private health sector, the private investments in health sector increased and private sector health service providers developed. Private sector health service providers are mainly seen in regions with high income. This situation increases the ever present inequality between the city-province, east-west, in reaching and using the health services in our country and deepens the inequality in the health indicators.