Türkiye'de özel sağlık sigortası ve sağlık sistemi
Private health insurance and health care system in Turkey
  1. Tez No: 303938
  2. Yazar: NAZAN AVŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sigortacılık, Health Care Management, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: yeni liberal politikalar, sağlık sektörü, sağlık reformu, sigorta, özel sağlık sigortası, neo-liberal policies, health sector, health reform, insurance, private health insurance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Günümüz küresel dünyasında özellikle 1980 sonrası dönemde yeni liberal politikaların neredeyse tüm devletlerce hâkim kılınan ekonomi politikası haline gelmesiyle karşılıklı ilişki içerisinde olduğu pek çok sektöre de etkileri olmuştur. Ülkemizde yeni liberal politikaların uygulanmaya başlandığı dönem itibariyle söz konusu bu politikaların sağlık sektörüne olan yansımaları gecikmemiş, kendini ?Sağlık Reformu? ve/ veya ?Sağlıkta Dönüşüm? başlıkları altında bulmuştur. Böylece sağlık hizmetlerinin gerek sunumu gerekse finansmanında değişimler meydana gelmiş, devletin sağlık hizmetlerine yaklaşımında dönüşüm sürecine girilmiştir. Yeniden yapılandırılan sistemin geleceği ve başarısı ise bireylerin reform sürecini benimsemeleri ve finansmanına yeterli düzeyde katılımları noktasında önem kazanmıştır. Özellikle devlet eliyle yürütülen birtakım hizmetlerin dönüşüm süreciyle birlikte özel sektörün teşviki için ortaya koyulan politikalarla beslenmesi sağlık alanında özel hastanecilik ve özel sağlık sigortacılığına ivme kazandırmış, her geçen gün sağlıkta dönüşüm süreci kapsamında gerçekleştirilen politikaların alt yapı eksikliği ihtiyaç sahiplerini bu alan doğru yöneltmiştir.Bu nedenle son yıllarda kamu ve özel sağlık sigortalarının önemi hızla artmış ve bu durum ekonomik büyümede ve gelişmede sağlık alanına yapılan yatırımların üstlendiği rolün yeniden ele alınmasına zemin oluşturmuştur.Buradan hareketle, söz konusu çalışmada Türkiye'deki sağlık sigortacılığı kavramsal olarak ele alınmasının ardından gerek kamu gerekse özel sektör ekseninde sorunlarının tespiti, nedenleri ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinden bahsetmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's global world, especially in the period after 1980, almost all states by the dominant neo-liberal policies that enable the exchange to become the economic policies that many in the industry in medullary effects have been. In our country, neo-liberal policies implemented, was launched as such these policies to the health sector as reflected delay does not itself“Health Reform”and / or“Health Transition”headlines below has found. Delivery of health services so that needed changes have occurred both in the financing of the state is in the process of transformation in the approach to health care. The future success of the system and restructured the financing of individuals and to the adoption of the reform process at a sufficient level of participation has become more important point.Especially via the state carried out a number of services transformation process of the private sector for the promotion as set out policies, nutrition in health care private hospital and private health insurance to the acceleration gave, every day for health transformation process carried out in the policies infrastructure, lack of need, this area properly led.For this reason, in recent years the importance of public and private health insurance has increased rapidly, and in this case, economic growth and development of the role of investment in the health field will be considered again constituted the ground.So, study these concepts in health insurance is considered to be in Turkey after the determination of both public and private sectors in the axis of the problem, its causes and possible solutions for these problems are mentioned.