Pistonlu ve merkezkaç rüzgar su pompalarının karşılaştırılması
Comparison of cenrifugal and piston wind pumps
  1. Tez No: 149489
  2. Yazar: BAYRAM KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar gülü, rüzgar enerjisi, rüzgar pompası, Wind roses, wind energy, wind pumps
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET PİSTONLU ve MERKEZKAÇ RÜZGAR SU POMPALARININ KARŞILAŞTIRILMASI KÖSE, Bayram Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Ağustos 2004, 76 sayfa Ege Bölgesi'nde üretilerek su pompalanmasında kullanılan rüzgar gülleri, çok kanatlı olup sadece pistonlu pompalarla birlikte kullanılmaktadır. Halbuki, literatürde, rüzgar hızının yüksek olduğu bölgelerde merkezkaç pompaların daha uygun olduğu belirtilmiştir. Bu saptamanın Ege Bölgesi'nde üretilen rüzgar güllerinde geçerliliği bilinmemektedir. Bu rüzgar güllerinin en önemli özelliği, diğer ülkelerde üretilen benzer rüzgar türbinlerinden moment ve güç faktörü açısmdan çok düşük ve verimsiz olmalarıdır. Bu nedenle, literatürde belirtilen“yüksek rüzgar hızlarında Merkezkaç pompalar daha iyidir”ifadesinin, Ege Bölgesi'nde üretilen rüzgar gülleri kullanıldığında da geçerli olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Bu amaca ulaşmak için, bu çalışmada, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde kurulmuş ve karakteristik eğrileri çıkarılmış olan rüzgar gülü ile Mersinkoy ve Söke'nin ölçümler sonucu saptanmış rüzgar değerleri kullanıldığında, ne kadar su basılabileceği irdelenmiştir. Bu irdelemede, rüzgar gülünün tahrik edeceği pompanın, merkezkaç ve pistonlu olmaları ayrı ayrı dikkate alınmış ve rüzgar gülünün 3 veya 12 kanatlı olması durumu da parametre olarak irdelemeye dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COMPARISON OF CENTRIFUGAL AND PISTON WIND PUMPS KÖSE, Bayram M. Sc. in Solar Energy Enstitute Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR August 2004, 76 pages The wind roses produced in Aegean region and used in water pumping are multi-winged and used only along with the pumps having pistons. However, in the literature, it is stated that centrifugal pumps are more suitable for the regions where the wind velocity is high. The validity of this determination is not known for the wind roses that are produced in Aegean region. The most important peculiarity of these wind roses is that they are very low and unproductive from the aspects of moment and power factor then similar wind turbines produced in other countries. Therefore, it is necessary to investigate whether the statement of“centrifugal pumps are better in higher wind velocities”is valid or not when wind roses produced in Aegean region are used. In order to reach this goal, in this study, it is examined that how much water would be pumped when wind values of Mersinkoy and Söke that determined after the measurements are used along with the wind rose that set up in the Solar Energy Institute of Aegean University and characteristic curves have been extracted. In this study, centrifugal and piston states of the pumps which will be provoked by the wind rose are separately taken into consideration and also 3 and 12 winged state of the wind rose is included as parameter.