Parsel büyüklüğünün damla sulama sistemi tesis maliyeti üzerine etkisi
The effect of plot size on installation cost of drip irrigation systems
- Tez No: 149490
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ UL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Drip irrigation, Plot area, Cost
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
m ÖZET PARSEL BÜYÜKLÜĞÜNÜN DAMLA SULAMA SİSTEMİ TESİS MALİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ AYMAMMEDOV, Gurbanmammet Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ali UL Haziran 2004, 128 Sayfa Damla sulama tekniği tarımsal sulama uygulaması yönünden değerlendirildiğinde, bugün için birçok yönden, en ideal sulama yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Ancak sistemin yaygm olarak kullanımını engelleyen bazı sakıncaları da bulunmakta, bunlar içerisinde ise tesis maliyetinin görece olarak yüksek olması ilk sırayı almaktadır. Damla sulama sisteminin ekonomisini etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bir damla sulama sisteminin toplam ve birim maliyetine etki eden en önemli projeleme kriteri olarak parsel büyüklüğü gösterilebilir. Bu tezin amacı farklı büyüklükteki parseller için damla sulama sistemi projesi hazırlayarak, tesis maliyeti üzerine parsel büyüklüğünün etkisini ortaya koymaktır. Farklı parsel büyüklüklerine yönelik olarak yapılan hesaplamalar sonucunda, parsel büyüklüğündeki artışın birim alan maliyetini azaltıcı yönde etki yaptığı belirlenmiştir. Anahtar söscikler: Damla sulama, Alan büyüklüğü, Maliyet
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EFFECT OF PLOT SIZE ON INSTALLATION COST OF DRIP IRRIGATION SYSTEMS AYMAMMEDOV, Gurbanmammet MSc in, Agricultural Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Ali UL June 2004, 128 pages In many aspects, drip irrigation method seems to be the most appropriate technique for agricultural irrigation nowadays. However, high installation costs of the system is the main factor preventing widespread use of this method. There are so many factors effecting the cost of drip irrigation system. Plot size is the most important project criteria effective on unit and total costs of a drip irrigation system. The aim of this study is to design a drip irrigation system project for different plot sizes and to determine the effect of plot size on drip irrigation system installation costs. The calculations with various plot sizes showed that the increase in plot size caused a reduction in unit area installation costs.