Karbonlu çeliklerin MAG kaynağında kaynak parametrelerinin bağlantının dikiş formu ve mekanik özellikleri üzerine etkisi
Effect of welding paremeters on seam form and mechanical properties in MAG welding of carbon steels
- Tez No: 149491
- Danışmanlar: PROF.DR. VURAL CEYHUN, PROF.DR. YAŞAR KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: MAG, GMAW, Kaynak, Parametreler, MAG, GMAW, welding, parameters
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET KARBONLU ÇELİKLERİN MAG KAYNAĞINDA KAYNAK PARAMETRELERİNİN BAĞLANTININ DİKİŞ FORMU VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ SARIKAYA,M. Çetin Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vural CEYHUN Tez 2. Yöneticisi: Prof. Dr. Yaşar KARAGÖZ Bu tezde, farklı kaynak parametreleriyle yapılan MAG kaynağında kaynak dikişlerinin statik ve dinamik mukavemetleri ve kaynak parametrelerinin kaynak dikişine etkileri incelenmiştir. El ile yapılan kaynakta el titremesi ve insan hatasından dolayı kaynak parametreleri değişmekte ve dolayısıyla kaynak dikişlerinde meydana gelen düzensizlikler kaynak hatalarına sebep olmaktadır. Bu nedenden dolayı bu çalışmada otomatik kaynak ekipmanları kullanılmıştır. Bu çalışmada farklı parametreler kullanarak yapılan MAG kaynak dikişlerinin mukavemetlerini inceleyip aralarında karşılaştırma yapabilmek için çekme, çentik darbe ve sertlik deneyleri yapılmıştır. Parametrelerin kaynak dikişine etkilerini incelerken parametrelerden biri değiştirilip, diğeri sabit tutularak kaynak dikişleri elde edilip etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECT OF WELDING PARAMETERS ON SEAM FORM AND MECHANICAL PROPERTIES IN MAG WELDING OF CARBON STEELS SARIKAYA, M. Çetin MSc. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Vural CEYHUN 2. Supervisor: Prof. Yaşar KARAGÖZ In this thesis, static and dynamic strength of seams welded by MAG welding with different parameters are investigated and the effects of welding parameters to seams are examined. In manual welding, human errors such as hand-shaking may cause irregularities in welding and effects the welding parameters cause some welding faults. Because of these faults automatic welding equipments were used in this work. In this work, strength analysis of seams welded by MAG welding with different parameters are evaluated and then tensile, knock impact and hardness experiments are carried out for comparison. In order to investigate the effects of various welding parameters, seams are welded by changing one of the parameters while keeping the others constant.