Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin teorik ve deneysel olarak belirlenmesi
The determination of the hardenability of the steels as experimental and theoratical
  1. Tez No: 149494
  2. Yazar: BURCU PINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VURAL CEYHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jominy deneyi, setleşebilirlik, sertleştirme, Jominy, hardenability, hardening
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
V ÖZET ÇELİKLERİN SERTLEŞME KABİLİYETİNİN TEORİK VE DENEYSEL OLARAK BELİRLENMESİ PINAR, Burcu Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vural CEYHUN Temmuz 2004, 67 sayfa Bu tezde değişik kimyasal bileimlerdeki çeliklerin su verilmeden önce ve sonraki mekanik ve mikroyapı özellikleri araştırılmıştır. Makine parçalarının ömürlerini ve aşınma kayıplarım azaltmak amacıyla uygulanan ısıl işlemlerden en yaygını su verilerek sertleştirmedir. Bu yolla sertleşebilecek malzeme kalınlığı da o malzemenin içeriğine bağlıdır. Çalışmada kimyasal içerikleri bilinen farklı iki tür çelik, ostenitleştirme sıcaklıklarına kadar tavlandıktan sonra bekletilmeden 6 farklı parametrede uçtan su verilerek (Jominy deneyi) sertieştirilmiştir. Buna göre uygun su verme ortamı saptanmış ve her malzeme için kritik çap büyüklüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE DETERMINATION OF THE HARDENABILITY OF THE STEELS AS EXPERIMENTAL AND THEORATICAL PINAR, Burcu MSc in Mechanical Eng. Supervisor: Prof. Dr. Vural CEYHUN Temmuz 2004, 67pages In this thesis, mechanical and microstructral properties of the steels with different chemical compound have been studied before and after quenching. The widespread method of the heat treatment to reduce the loss of erosion of the machine parts is the quenching in different conditions. Hardness thickness of the material by using this method depends on it's content. Two different type steel which chemical compound is known was annealed at the austenitizing temperature. Then they were quenched (Jominy test) immediately in 6 different condition. The best suitable condition for quenching and the critical diameter for every material were determined after all the results had been examined.