Küresel vanalarda vana kayıp katsayısının sonlu hacimler yöntemiyle ve deneysel olarak belirlenmesi
Exploratory study of ball valve pressure drop coefficient using finite volume method and comparison with experimental study
  1. Tez No: 149495
  2. Yazar: BARIŞ ÇELİKAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Vana, Basmç Kayıp Katsayısı, Sonlu Hacimler Yöntemi, Ball Valve, Pressure Drop Coefficient, Finite Volume Method
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET KÜRESEL VANA KAYIP KATSAYISININ SONLU HACİMLER YÖNTEMİYLE ve DENEYSEL OLARAK BELİRLENMESİ ÇELİKAĞ, Bans Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Haziran 2004, 1 19 sayfa Bioteknoloji, petrokimya ve enerji sektörlerinde sıkça kullanılan vanalardan biri de küresel vanadır. Akış rejimi, sıcaklık ve basmcm regülasyonu ve debi değerleri önemli göstergelerdir. Üretilecek olan küresel vananın çalışma şartlan da göze alınarak bu faktörlerin incelenmesi gerekmektedir. Bu projede“basınç kayıp katsayısı”parametresi;“küresel vanalarda basmç kayıp katsayısı”yaklaşık yöntemlerden olan sonlu hacimler yöntemi ile incelenecek, deney ortamında elde edilen değerlerle karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
VII EXPLORATORY STUDY of BALL VALVE PRESSURE DROP COEFFICIENT USING FINITE VOLUME METHOD & COMPARISON WITH EXPERIMENTAL STUDY ÇELİKA?, Bans M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR June 2004, 119 pages Ball valve is one, of the most popular valve products and it is widely used in biotechnology, petrochemical and energy industries. Measuring, regulating and controlling flow, pressure and temperature have severe importance. To manufacture precision ball valves, which are, used for severe duty, high-pressure, high tolerance applications some important points should be considered, pressure drop coefficient as well. In this project, "pressure drop coefficienf's effect on high efficiency range of valves will be examined. Basis of theoretical design by using finite volume method is investigated in this study and then compared with experimental results.