Ekolojik tarımda farklı gübre uygulamaları ile yetiştirilen bazı sebze bitkilerinin mineral madde içeriklerinin karşılaştırılması
The effect of different fertilizers on the mineral contents of some vegetable plants grown in organic farming
  1. Tez No: 202811
  2. Yazar: YEŞİM ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SABRİ ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, patlıcan, biber, salatalık, organik tarım, gübre, Tomatoes, eggplant, pepper, cucumber, organic farming, fertilizer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmada, örtü altı ve açık arazide domates, patlıcan ,biber ve salatalık yetistiriciliğinde, organik gübreleme, çiftlik gübresiyle gübreleme ile mineral gübrelemenin ürün kalitesi arastırılmıstır. Arastırma bulgularına göre; verim ve meyvelerdeki bazı element içerikleri yönünden(Fe, Ca, Cu ,K ,Mn, Mg, Cr ve Zn) önemli bir farklılık görülmemistir. Sertlik, tad, aroma,parlaklık gibi kalite özellikleri yönünden mineral gübrelemenin etkisi fazla, kısa vade maliyeti daha düsüktür. Yetistirme dönemleri süresince hastalıklar açısından önemli bir problemle karsılasılmamıstır.
Özet (Çeviri)
In this experiment tomatoes, eggplant, pepper and cucumber were grown in glass house and open area to investigate the effects of mineral, farm and organic fertilizers on yield quality. The obtained results are; there is no difference in the yield, rates of any element in (such as Fe, Ca, Cu ,K ,Mn, Mg, Cr and Zn) fruits of plants at both type of fertilizers. Although mineral fertilizer increases quality of fruit such as hardness, taste,brightness and etc. Also the mineral fertilizer's cost cheaper than organic fertilizer. Plant diseases did not create any significant problem during the growing seasons.