Bornova deresi havzasının hidrolojik etüdü
Hydrological analysis of Bornova stream basin
- Tez No: 149499
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bornova Deresi, Kocaçay, Laka, hidrolojik modelleme, WMS, HEC-1, Bornova Stream, Kocacay, Laka, hydrological modeling, WMS, HEC-1
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezde Bornova Deresi Havzasının hidrolojik modellemesi yapılmışta. Öncelikle Bornova Deresi (Kocaçay ve Laka) üzerinde geçmiş tarihlerde yapılmış çalışmalardan bahsedilmiştir. Daha sonra modellemeyle ilgili temel kavramlar açıklanarak modellemede yararlanılan paket program“Watershed Modeling System (WMS)”anlatılmıştır. Program modüllerinden biri olan HEC-l'e ayrıca değinilmiş, hidrolojik modellemede kullanılan veriler sıralanmıştır. Belli tekerrürlü ve belli süreli yağışlar için Watershed Modeling System (WMS) paket programı kullanılarak taşlan hidrografları ve pik debiler bulunmuştur. Bu hidrograflara göre alınabilecek önlemler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, hydrological modeling of Bornova Stream Basin has been studied. Firstly, the past studies conducted on Bornova Stream (Kocacay and Laka) is mentioned. Then, basic concepts related with modeling and the software used for modeling“Watershed Modeling System (WMS)”is explained. One of the program's modules, HEC-1, is also explained and the data used for hydrological modeling are given. The flood hydrograps and peak discharges for given return periods and storm durations are determined by using Watershed Modeling System (WMS) software. The precautions to be taken according to these discharges are determined.