AB'de zeytinyağı piyasa düzeni ve Türkiye açısından değerlendirilmesi
Olive oil market organization in E.U. and its evaluation from the point of Turkey
- Tez No: 149506
- Danışmanlar: PROF.DR. AKIN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: zeytinyağı, zeytinyağı piyasa düzeni, yardımlar, E.U, olive oil, olive oil market organisation, subsidies
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ' NDE ZEYTİNYAĞI PİYASA DÜZENİ VE TÜRKİYE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ DÖNMEZ, Sermin Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Akın OLGUN Mart, 2004, 148 sayfa Bu Tez çalışması ile AB 'de Zeytinyağı Piyasa Düzeni (ZPD) incelenmiş ve Türkiye açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Zeytinyağı Piyasa Düzeni, Konsey' in 136/66/EEC sayılı katı ve sıvı yağlar ortak Pazar organizasyonunu belirleyen yönetmeliği ile Eylül 1966 yılında oluşturulmuştur. ZPD'nin başlıca amaçları, zeytinyağı arzını düzenlemek, fiyat dalgalanmalarına karşı piyasayı istikrara kavuşturmak, zeytinyağı ticaretini düzenlemek ve zeytinyağından başka geliri olmayan topluluğun fakir bölgelerindeki halka adil bir gelir sağlamaktır. Zeytinyağı Piyasa Düzeni'nin kuruluşundan beri, iç ve dış pazar koşullarından kaynaklanan çeşitli reformlar vizyonlar sürekli sözkonusu olmuştur. Bu tezde, ZPD 'de yapılan reform çalışmaları özellikle de son reform çalışması incelenmiş ve Türkiye açısından uygulanmasında yarar görüleceği bulunan bazı uygulamalar belirlenmiştir. Sözü edilen bazı uygulamalar aşağıda sıralanmıştır. ?S Zeytin için Coğrafi Bilgi Sisteminin (CBS) oluşturulması, S Prim sistemi uygulamasına devam edilmesi, ?S Üreticilerin örgütlenme oranının artırılması,.S Kaliteli üretim için üreticinin bilinçlendirilmesi, S Tüketim artışına yönelik promosyon çalışmalarında devamlılığın sağlanması, S Tüketim yardımı uygulaması, S Depolama olanaklarının artırılması,
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT OLIVE OIL MARKET ORGANISATION IN E.U. AND IT'S EVALUATION FROM THE POINT OF TURKEY DÖNMEZ, Sermin MSc in Agricultural Economy Supervisor: Prof. Dr. Akın OLGUN March, 2004, 148 pages In this thesis, The Olive Oil Market Organization in E.U. was examined and evaluated from the point of Turkey. The olive oil sheme was set up by Council Regulation No 136/66/EEC of September 1966 establishing a common organisation of market(CMO) in oils and fats. The main aims of Sheme are, to regulate the olive oil supply, to carriy out the stability in market against the price fluctuations and to regulate the olive oil trade and to provide fair income the people living in the poor regions in E.U. From the begining of Its establishment, there have been various reforms on Olive Oil Sheme arise from the necessities coming from internal and external market conditions. In this thesis, reforms made in Sheme especially latest reform was examined and some of the practices which are expected to be benefical from the point of our country were determined. They are as follows; S To established Geographical Information Systems (GIS) for olive, S To attend implementation of premium system, S To increase the ratio of organisation of producers, S For the quality production, instructing of producers, S To ensure as to regularity promation aktivites on increasing consumption, S Aplication of consumption aid and increacing of storage facility