Etmenlerin işbirlikli bilgi filtrelemesinde kullanılması üzerine bir çalışma
A study on the use of agents in collaborative information filtering
  1. Tez No: 149512
  2. Yazar: OYLUM ALATLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLİN KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: işbirlikli bilgi filtreleme, hibrid bilgi filtreleme sistemleri, etmenler, vektör uzayı gösterimi, pekiştirme öğrenmesi, yapay sinir ağı, kullanıcı profili çıkarma, collaborative information filtering, hybrid information filter systems, agents, vector space representation, reinforcement learni artificial neural networks, user profiling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET ETMENLERİN ÎŞBÎRLÎKLİĞİ BİLGİ FİLTRELEMESİNDE KULLANILMASI ÜZERİNE BÎR ÇALIŞMA ALATLI, Oylum Y. Lisans Tezi, Bilgisayar Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Aylin Kantarcı Ocak, 2004,...sayfa Bu çalışmada, Internet üzerindeki dokümanlara erişimde bir grup kullanıcının ilgi alanlarının belirlenmesini ve benzer ilgi alanına sahip kullanıcıların faydalı bulduğu dokümanların diğer kullanıcılara önerilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla son günlerde önemi gittikçe artan etmen programlama tekniği kullanılmıştır. Etmen platformu olarak Java tabanlı Grasshopper etmen platformu ve yine beraberinde Java programlama dili kullamlmıştır. Sistemde kullanılan diğer teknikler ise vektör uzayı, pekiştirme öğrenmesi ve yapay sinir ağı etknikleridir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE USE OF AGENTS IN COLLABORATIVE INFORMATION FILTERING ALATLI, Oylum Msc. Thesis in Computer Engineering Supervisor: Y. Doç. Dr. Aylin Kantarcı January 2004,...pages In this study it is aimed to find the interest profiles of a group of users a access the Internet and recommend the documents the}' have found usi to the other users who have similar interests. In order to achieve this g agent programming technique, which is getting more important nowad; is used. Grasshopper is used as an agent platform along with the J programming language. The other techniques used in the system reinforcement learning, vector space representation, and neural network;