Dokuma işletmelerinde simülasyon modelleme tekniğinin uygulanması
Application of simulation modelling technique in weaving mills
  1. Tez No: 149513
  2. Yazar: PELİN GÜRKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANKUT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon, çizelgeleme, dokuma işletmesi, Arena, Simulation, scheduling, weaving mills, Arena
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET DOKUMA İŞLETMELERİNDE SİMÜLASYON MODELLEME TEKNİĞİNİN UYGULANMASI GÜRKAN, Pelin Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cankut TAŞKIN Ocak 2004, 101 sayfe Siparişe dayah gömleklik ve ham bez çalışan dokuma işletmelerinde, en temel problem esnek çalışma olanaklarının smırlı olmasıdır. İşletmeler, üretimlerini artırmak ve siparişlerini tam zamanında yetiştirebilmek için genellikle makine hızlarına ve performanslarına yoğunlaşmaktadırlar. Fakat buradaki en temel sorun organizasyon eksikliğinde ve işletmedeki darboğazların tam olarak tespit edilememesinde yatmaktadır. Bu tez çalışmasında, örnek olarak siparişe dayah gömleklik ve ham bez çalışan Denizli Gökhan Tekstil A.Ş. firması seçilerek, firmanın mevcut sistemi simüle edilmiştir. Ardından programın çahştırılmasryla elde edilen veriler değerlendirilerek, sistemde darboğaz yaratan birimlere alternatifler sunulmuştur. Bu tarz iş akışına sahip dokuma işletmelerine, işletmenin optimizasyonu konusunda fikir verilmektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT APPLICATION OF SIMULATION MODELLING TECHNIQUE IN WEAVING MILLS GURKAN, Pelin M.Sc. in Textile Eng. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cankut TAŞKIN January 2004, 101 pages The restricted flexible working possibilities are the basic problems in textile weaving mills order-oriented. In order to increase the production and get the orders ready in time, the weaving mills generally focus on the speed and performance of the machines. But the basic problem Ees behind the lack of organization and determining the bottlenecks completely. In this thesis, a weaving mill has been choosen as an example, and the current system of this firm has been simulated. After working on the current system, the data have been evaluated, and the bottlenecks have been determined. Thus, alternative systems were created. By this way, it is aimed to give ideas about the optimization of organisation to the weaving mills having tins kind of job flows.