Işık dalga boyunun etlik piliç performansına etkileri
The effects of light wavelength on broiler performance
- Tez No: 149519
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ MÜNİR ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Işık, ışık dalga boyu, etlik piliç, performans, Light, light wavelength, broiler, performance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET IŞIK DALGA BOYUNUN ETLİK PİLİÇ PERFORMANSINA ETKİLERİ BAYRAKTAR, Özer Hakan Doktora Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Münir ALTAN Mart 2004, 87 sayfa Bu çalışma, ışık dalga boyunun etlik piliç performansına etkilerinin belirlenmesi ve kanatlıların fizyolojik isteklerine uygun ışık kaynaklarmm seçimine yönelik yeni parametrelerin oluşturulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla farklı spektral güç dağılımına sahip 8 ışık kaynağı test edilmiştir. Kontrol grubu olarak normal ampulün kullanıldığı çalışmada, gün ışığı (6500 K), soğuk beyaz fOOO K), sıcak beyaz (2700 K), yeşil ve mavi kompakt floresanlarm yam sıra, mavi (470 nm) ve yeşil (570 nm) LED ampullerin spektral güç dağılımları ile canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma, ölüm oram ve karkas özelliklerine etkileri saptanmıştır. Mavi floresan dışındaki tüm ışık grupları canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı bakımından akkor ampulden daha iyi sonuç vermiştir. Yeşil ışığın yemden yararlanmayı olumlu yönde etkilediği, ölüm oranının ışık kaynağına bağlı olarak değiştiği saptanmıştır. Yeşil LED grubu 2161.78 g'lik 42. gün ortalama canlı ağırlığı ve 1.915 lik yemden yararlanma değeri ile yüksek performansı göstermiştir. Yeşil (500-565 nm), mavi (435-500 nm) ve sarı (500-600nm) dalga boylarının etlik piliç performansım olumlu, turuncu (600-630 nm) ve kırmızı (630-700 nm) dalga boylarının ise olumsuz yönde etkilediği, bu nedenle renk sıcaklığı yüksek (>4000 K) ışık kaynaklarının tercih edilmeleri gerektiği saptanmıştır. Araştırma sonuçlan etlik piliç yetiştiriciliğinde tek renk aydınlatmanın başarıyla uygulanabileceğini ve LED ampullerin kümeslerin aydınlatılmasında kullanılabilecek yeni ve cazip bir alternatif olduğunu kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF LIGHT WAVELENGTH ON BROILER PERFORMANCE BAYRAKTAR, Özer Hakan PhD in Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Ali ALTAN March 2004, 87 pages This study was performed to find out the new parameters for choosing light sources, which is appropriate to physiological necessity of poultry, and, the effects of light wavelength on broiler performance. Eight light sources, has different spectral power distribution were tested for this purpose. Spectral power distributions and the effects of daylight (6500 K), cool white (4000 K), warm white (2700 K), green and blue fluorescents, and also blue (470 nm) and green (570 nm) LED lambs on live weight, live weight gain, feed conversion, mortality and the carcass quality where incandescent lamb was used as a control. All of the light groups showed better live weight, live weight gain results than incandescent lamb except blue fluorescent. It's shown that green light positively affects the feed conversion and mortality ratio alters according to the light source. Green LED group showed the best performance with the 2161.78 g 42nd live weight and feed conversion 1.91. Because of green (500-565 nm), blue (435-500 nm) and yellow (500-600nm) wavelengths have positive, orange (600-630 nm) and red (630-700 nm) wavelengths have negative effects on broiler performance, light sources which higher colour temperature (>4000 K) must preferred. It's proved that monochromatic illumination could be applied successfully in broiler breeding and LED lambs are highly attractive alternative for the poultry house lighting.