Akıllı trafik sistemleri için araç plakası tanıma modülü tasarımı ve geliştirlmesi
License plate recognition module for intelligent transportation systems
  1. Tez No: 149518
  2. Yazar: MUHAMMED GÖKHAN CİNSDİKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN TUNALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: segmentation, recognition, neural networks, correlation, template matching, classification, principle component analysis, eigen spaces, self-organising maps
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
ÖZET AKILLI TRAFİK SİSTEMLERİ İÇİN ARAÇ PLAKASI TANIMA MODÜLÜ TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ CÎNSDİKİCİ, Muhammed Gökhan Doktora Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Turhan Tunalı Mart 2004, 252 sayfa Ülkemizde trafik MaUerinin tespit edilmesi, gün geçtikçe büyüyen bir gerelcsinim halini almıştır. Özellikle otoyolların ücretlendirme noktalan kontrol altında tutulması gereken bölgelerdir. Bu amaçla, araç plakalarının tespitinin otomatik olarak yapılması elzem olmaktadır. Bu tezde otomatik plaka tanıma problemi iki ana alt modülle çözülmüştür. Bu modüller, plaka segmentasyonu ve karakter algılamadır. Plaka segmentasyonunda, araç görüntüsünden plaka görüntüsü ayrılmakta, karakter algılamada ise plaka görüntüsü üzerinde yer alan karakter görüntüleri çıkarılıp, tanınmakta ve metinsel ifadeye çevrilmektedir. Tez kapsamında, segmentasyon ve algılama modülleri için alternatif tekniklerin Özellikleri ve başanmlan verilmektedir. Dana sonra bu tekniklerin ışığı altında, hem segmentasyon hem de algılama modülleri için bu çalışmada yeni geHştirilen metotlar verilmekte* ve Boğaziçi Köprüsünden elde edilen gerçek resimler üzerinde yapılan test sonuçlan rapor edilmektedir. Anahtar sözcükler segmentasyon, tanıma, yapay sinir ağlan, korelasyon, şablon karşılaştırma, sınıflandırma, temel bileşenler analizi, öz uzay, kendiliğinden organize haritalar
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT LICENSE PLATE RECOGNITION MODULE FOR INTELLIGENT TRANSPORTATION SYSTEMS CİNSDİKİCİ, Muhammed Gökhan PhD in Int'l Computer Institute Supervisor. Prof.Dr.Turhan Tunali March 2004, 252 pages Controlling traffic violations is becoming an important problem in our country. The toll collection points are typical locations where this problem occurs. In order to prevent violations, intelligent traffic control systems are developed. One of the major parts of these systems is license plate recognition. In mis dissertation, a new license plate recognition software is designed and developed. The system has two main modules; segmentation and recognition. Segmentation module extracts plates from the whole picture whereas the recognition module extracts characters from the segmented picture and recognizes them. For segmentation and recognition phases alternative available methods and their performance are examined. Then, novel methods for these two phases are developed and their performance are tested by using actual data obtained from the Bosphorus Bridge.