Siyanobakteri/mikroalg üretimi için uygun fotobiyoreaktör tasarımı
Photobioreactor design for microalgae/cyanobacteria production
  1. Tez No: 149530
  2. Yazar: SUPHİ ÖNCEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: fotobiyoreaktör, mikroalg, siyanobakteri, Spirulina platensis, photobioreactor, microalgea, cyanobacteria, Spirulina platensis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
ÖZET SİYANOBAKTERİ/MİKROALG ÜRETİMİ İÇİN UYGUN FOTOBİYOREAKTÖR TASARIMI ÖNCEL, Ş., Suphi Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Oğuz AKPOLAT Şubat 2004, 246 sayfa Bu çalışmada, farklı fotobiyoreaktör sistemleri kullanılarak siyanobakteri/mikroalg üretimleri gerçekleştirilmiştir. Önemli siyanobakterilerden biri olan Spirulina platensis çalışmada model olarak seçilmiş ve üretimlerde kullanılmıştır. Üretimler hava kaldırmalı, kabarcık kolon, karıştırmalı tank gibi farklı fotobiyoreaktör sistemlerinde gerçekleştirilmiştir. Bu üretim sistemlerine ek olarak İçten aydınlatmalı tank fotobiyoreaktör sistemi ile dik tübüler fotobiyoreaktör sisteminin birleştirilmesi temeline göre tasarlanan entegre bir fotobiyoreaktör sisteminde de üretimler gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalarda sistemlerin performansları takip edilen klorofil-a miktarı, kuru kütle miktarı, hücre sayısı, pH değerleri ve absorbans değerleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Üretimlerde farklı sistemlerde oluşan mekanik ve tasarım etkilerinin yanısıra karıştırma hızının etkisi, ışık şiddetinin etkisi, akış hızının etkisi, aydınlatma metodunun etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTARCT PHOTOBIOREACTOR DESIGN FOR MICROALGEA/CYANOBACTERIA PRODUCTION ÖNCEL, Ş., Suphi MSc. in Bioengineering Supervisor: Assis. Prof. Oğuz AKPOLAT February, 2004, 246 pages In this study, different photobioreactor systems are used for cyanobacteria/mikroalgea production. One of the most important cyanobacteria Spirulina platensis is chosen as a model organism for the production processes. Production took place in airlift, bubble column and stirred tank photobioreactors. Also a special photobioreactor system was designed and used by the integration of an internally illuminated tank photobioreactor with a helical tubular photobioreactor system. The performans of the systems were investigated by the measurements of the chlorophyll-a content, dry mass, cell count, pH values and absorbance values. Addition to the physical and design characteristics of the different photobioreactor systems the mixing rate, light, circulation rate, illumination method has improtant effects on the performance of the productions.