Sesli yanıt sistemine dayanan ders anlatım ve öğretim bilgi sisteminin gerçekleştirimi
Implementation of instruction and teaching information system based on interactive voice response
- Tez No: 149531
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA MURAT İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Sistemi, Sesli Yanıt Sistemi, Uzaktan Öğrenme, Information System, Interactive Voice Response, Distance Learning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
V ÖZET SESLİ YANIT SİSTEMİNE DAYANAN DERS ANLATIM VE ÖĞRETİM BİLGİ SİSTEMİNİN GERÇEKLEŞTİRİMİ ALATAŞ, Hüseyin Utku Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Murat ÎNCEOĞLU Mayıs 2004, 95 Sayfa Etkileşimli Sesli Yanıt Sistemi, bilgisayar sistemlerine uzaktan telefon ya da faks aracılığı ile erişerek, telefon tuşlarım kullanarak bilgi alışverişinde bulunulmasını sağlayan bir sesli yanıt sistemidir. Telefon ağlarında sesli uygulamalar geliştirenler için ses işleme kartları temel yapı taşlarım oluştururlar. Sesli yanıt sistemleri için kullanılan mevcut donanımlar, fiyat ve ölçeklenebilirliğine göre gelişmiş arama kontrolü, ses tanıma, ağ arabirimi gibi pek çok hizmeti destekleyebilmektedir. Ancak küçük çaplı uygulamalar düşünüldüğünde bu hizmetlerin bir kısmı gereksiz olabilir, uygun özelliklere sahip bir donanım yüksek fiyatı nedeniyle temin edilemeyebilir. Bu tezde orta ve küçük ölçekteki kuruluşlar için esnek, ölçeklenebilir, uzaktan yönetilebilir ve standart ses destekli bir modem dışında özel donanımlar gerektirmeyen bir sesli yanıt sistemi yazılımı geliştirilmiştir. Uzaktan öğrenme için çok uygun bir altyapı hazırladığı için, projenin ilk uygulama sahası olarak, eğitim kurumlan için bir uzaktan eğitim sistemi düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IMPLEMENTATION OF INSTRUCTION AND TEACHING INFORMATION SYSTEM BASED ON INTERACTIVE VOICE RESPONSE ALATAŞ, Hüseyin Utku MSc in Computer Eng. Supervisor: Ass. Prof. Dr. Mustafa Murat İNCEO?LU May 2004, 95 pages IVR (Interactive Voice Response) is a voice response system that enables data transfer from long distances by connecting computer systems via telephone or fax and using telephone buttons. Sound processing cards are the basic necessities for the programmers to develop sound applications for telephone networks. The available hardware for voice response systems offers services such as advanced call control, voice recognition, and network interface; varying with price and capacity. However, these services may not be necessary for low-end applications. They also tend to be too expensive. In this thesis, a flexible, scalable, distant administratable interactive voice response system application for small and medium sized organizations and education units, which does not need any special hardware but a voice capable modem device, is introduced. The application is intended to use with education institutes as it provides an easy to build mainframe for distance learning.