Investigations on photophysical and photochemical properties of solar dehydrogenation reaction and low-affinity Ca2+ indicators
Güneş ışınımlı dehidrojenleme reaksiyonu ve düşük affiniteye sahip Ca2+ indikatörlerin fotofiziksel ve fotokimyasal özellikleri üzerine incelemeler
  1. Tez No: 149536
  2. Yazar: NESİBE AVCIBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SIDDIK İÇLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotokimya, fotodehidrojenleme, a-terpinen, asenaften ve Ca2+ indikatör, Photochemistry, photodehydrogenation, a-terpinene, acenaphthene and Ca2+ indicator
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
V ÖZET GÜNEŞ IŞINIMLI DEHİDROJENLEME REAKSİYONU VE DÜŞÜK AFFİNİTEYE SAHİP Ca2+ İNDİKATÖRLERİN FOTOFİZİKSEL VE FOTOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE İNCELEMELER Nesibe AVCIBAŞI Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sıddık İÇLÎ Nisan 2004, 104 sayfa Değerli kimyasalların yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında fotodehidroj enleme reaksiyonuyla sentezlenmesi amaçlanmıştır, a- Terpinen ve asenaften yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında benzofenon ve Cu2+ iyonlarıyla fotokatalitik reaksiyonla dehidroj enlendi. Bazı floresan indikatörlerin Ca bağlama yeteneklerinin incelenmesi amaçlandı ve gerçekleştirildi. Yapılarında dioksopirrolopirrol (sübstitüe), bistiyofen ve tertiyofen florofor gruplardan birisini içeren düşük affiniteye sahip yeni Ca2+ indikatörlerin florimetrik titrasyonla Ca2+ bağlama yetenekleri araştırıldı. Bu indikatörlerin serbest ve bağlı formları için ayrışma sabitleri ve floresans kuantum verimleri hesaplandı. Aynı zamanda bütün indikatörlerin Ca2+ ile 1:1 kompleks yaptığı ispat edildi.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON PHOTOPHYSICAL AND PHOTOCHEMICAL PROPERTIES OF SOLAR DEHYDROGENATION REACTION AND LOW-AFFINITY Ca2+ INDICATORS Nesibe AVCIBAŞI Ph. D. Thesis, Chemistry Department Supervisor: Prof. Dr. Sıddık İÇLİ April 2004, 104 pages It was aimed to synthesize fine chemicals by photodehydrogenation reactions carried out under concentrated sun light. ct-Terpinene and acenaphthene were dehydrogenated under concentrated sun light by a photocatalytic reaction with benzophenone and cupric ions. Investigation on Ca2+ binding ability of some fluorescent indicators was aimed and thus performed. New low affinity fluorescent Ca2+ indicators, which have dioxopyrrolopyrroles, (substituted) bisthiophene and terthiophene fluorophore moeities in their structures investigated for their Ca2+ binding properties via fluorimetric titrations. The in vitro dissociation constants, K^ and fluorescence quantum yield for free and bound forms of these indicators were determined. It was also proved that all indicators formed 1 to 1 complexes with Ca2+.