Doğal çiçek soğanlarının (Anemone blanda, Eranthis hyemalis, Galanthus elwesii, Muscari muscarimi) büyüme ve gelişme fizyolojisi üzerine bir araştırma
The physiological effects at different concentrations of plant growth regulator on natural flower bulbs (Anemone blanda, Eranthis hyemalis, Galanthus elwesii and Muscari muscarimi)
- Tez No: 149537
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Doğal çiçek soğanları, Galanthus elwesii, Muscari muscarimi, Gibberellin, Kinetin, Natural flower Bulbs, Galanthus elwesii, Muscari muscarimi Gibberellin, Kinetin
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
in ÖZET DOĞAL ÇİÇEK SOĞANLARININ (Anemone blanda,Eranthis hyemalis, Galanthus elwesii veMuscari muscarimi) BÜYÜME VE GELİŞME FİZYOLOJİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ÇAM, Sezen Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bolümü, Botanik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Yusuf GEMİCİ Mayıs 2004,87 sayfa. Bu çalışmada, ekonomik değeri nedeniyle genellikle bilinçsizce yapılan sökümler ve üretimlerle birlikte, sayılan giderek azalan soğanlı ve yumrum bitkilerde, verim arttırmak ve kaliteli bitki yetiştirmek amacıyla tespit ettiğimiz dört tür üzerinde (Anemone blanda,Eranthis hyemalis, Galanthus elwesii ve Muscari muscarimi), farklı dozlarda (20 ppm,10 ppm, 5 ppm) bitki büyüme düzenleyicisi (Gibberellin ve Sitokinin) kullanılmıştır. Uygulama, Soğuk sera ve Botanik Bahçesi olmak üzere iki farklı ortamda yapılmıştır. Materyaller Ekim-Kasım döneminde ekilmiş, hasat işlemi Nisan ayında tamamlanmıştır. Hasattan sonra her iki kimyasal maddenin bitkiler üzerinde,yaprak boyu, kök boyu, yumru boyu ve yumru çapma etkisine bakılmış ve aynı zamanda bitki organlarının yaş ve kuru ağırlıkları tespit edilerek sonuçlar karşılaştınlmıştır.Ancak yapılan çalışmada yumru yapısına sahip Anemone blanda ve Eranthis hyemalis bitkilerinden sonuç alınamamıştır. Soğuk serada yapılan uygulamada Galanthus elwesii üzerinde Gibberellinin farklı dozları farklı sonuçlar oluştururken, 5 ppm Kinetin uygulaması tüm bitkilerde yaprak, kök ve yumru boyunu arttırmıştır. Aynı ortamda Muscari muscarimi bitkisine uygulanan 10 ppm Gibberellin yaprak, kök ve yumru boyunu arttırırken, uygulanan Kinetin konsantrasyonlarındanIV farklı sonuçlar alınmıştır (örn. 10 ppm Kinetin,kök; 5 ppm Kinetin yaprak boyunu arttırmıştır). Bahçe ortamında yapılan denemelerde ise, 10 ppm Gibberellin uygulaması Galanthus elwesii'de yaprak boyu, kök boyu ve yumru çapım arttırırken, benzer etki 20 ppm Kinetin uygulamasından alınmıştır.Her iki düzenleyicinin 5 ppm dozunda yumru çapmda artış ortaya çıkmıştır. Bahçe ortamındaki uygulamalarda, Muscari muscarimi'de ise,5 ppm Gibberellin,yaprak,kök ve yumru boyunu arttırırken, 5 ppm Kinetin de bitki üzerinde aynı etkiyi yapmıştır. Bununla birlikte ana soğan yanında oluşan yavru soğanlar da uygulamada kontrol edilmiştir. Alman sonuçlara göre, soğuk sera uygulamasında 5 ppm Gibberellin ve Kinetin, her iki türde de kontrole göre yavru soğan sayışım arttırırken, bahçedeki uygulamalarda Galanthus üzerinde 20 ppm Gibberellin etkili olmuş, Muscari muscarimi bitkilerinde ise 10 ppm Kinetin etkili olmuştur. Çiçeklenme oranında ise özellikle bahçe koşullarında, 10 ppm Gibberellin ve 20 ppm Kinetin miktarları diğer oranlara ve kontrole göre bir artışa neden olmuştur. Araştırmamızda kullanılan bitki büyüme düzenleyicileri, bitkilerin sağlıklı şekilde gelişmesine katkıda bulunmuş, çiçeklenme, meyva oluşumu, yumru sağlığı ve oluşumu konusunda hangi oranda uygulamanın daha doğru olacağı ile ilgili fikir verecektir. Aynı zamanda üreticilere ve doğal zenginliklerimizi koruma konusunda ülkemize katkıda bulunulacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT THE PHYSIOLOGICAL EFFECTS AT DIFFERENT CONCENTRATIONS OF PLANT GROWTH REGULATOR ON NATURAL FLOWER BULBS (Anemone blanda,Eranthis hyemalis, Galanthus elwesii andMuscari muscarimi) Çam,Sezen MSc in Biology Department Supervisor:Prof.Dr. Yusuf Gemici May 2004, 87 pages. In this study,the effects of Plant growth regulator at different concentrations (20 ppm, 10 ppm, 5 ppm ;Gibberellin-Kinetin )on the morphological structure of Anemone blanda,Eranthis hyemalis, Galanthus elwesii and Muscari muscarimi grown in greenhouse and Botanical Garden were investigated. When the experimental chemical (Plant growth regulator) is used correctly, positive results for flowering,formation fruit, formation and growing healty bulb can be seen. It has been concluded that Plant growth regulator will help to grow good quality ana productive flower bulb for market. This will contributes both country natural riches and country economy.