Dilek yarımadası - Büyük Menderes deltası Milli Parkı'nın ekoturizm yaklaşımı çerçevesinde irdelenmesi
Dilek peninsula - Great Meander delta National Park in the frame of ecotourism approach
- Tez No: 149541
- Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN NURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Dilek Yanmadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, milli park, doğal ve kültürel kaynaklar, Dilek Peninsula - Meander Delta, ecotourism, national park, natural and cultural sources
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
V ÖZET DİLEK YARIMADASI-BÜYÜK MENDERES DELTASI MİLLİ PARKFNIN EKOTURİZM YAKLAŞIMI ÇERÇEVESİNDE İRDELENMESİ SARKA YA, Ayşe Nur Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin NURLU 24 Eylül, 2004, 88 sayfa Bu araştırma Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı' mn ekoturizm yaklaşımı çerçevesinde irdelenmesi amacıyla gerçeüeştirilmiştir. Araştırmada ekoturizme ilişkin tanım ve bileşenler ile uygulama kriterleri üzerinde durulmuştur. Ülkemizde özellikle turizm sektöründe ekoturizm yaklaşımına yoğun olarak yer verilmektedir. Ekoturizm etkinlikleri için doğal ve kültürel kaynaklı alanların seçilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu alanlardan biri olan Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı eşsiz özellikleri ile ekoturizm için kaynak oluşturmaktadır. Ancak bu alanda ekoturizm uygulamalarının yapılması için belirli bir sürece gereksinim duyulmaktadır. Bu kapsamda araştırmada milli park ekoturizmVI yaklaşımı çerçevesinde irdelenerek, ekoturizm uygulamaları ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DİLEK PENINSULA-GREAT MEANDER DELTA NATIONAL PARK IN THE FRAME OF ECOTOURISM APPROACH SARIKAYA, Ayşe Nur MSc in Landscape Architecture Department Supervisor: Prof. Dr. Engin NURLU 24 September 2004, 88 pages This investigation has been realized for the purpose examining Dilek Peninsula - Meander Delta National Park in the frame of ecotourism approach. Descriptions, components and application criterion regarding ecotourism has been taken into consideration in the investigation. In our country, ecotourism approach has intensively given place especially in tourism sector. Studies are being continued regarding choosing natural and culturel sourced areas for ecotourism activities Dilek Peninsula - Meander Delta National Park, which isone of these, consitutes a source for ecotourism with its unique characteristics. However, a definite process is necessary for the application of ecotourism to be done in this area. In this extent, in the investigation the national park has been examined in the frame of ecotourism approach, suggestions has been presented regarding ecotourism applications.