Çamaltı Tuzlası (İzmir körfezi)'nda dağılım gösteren deniziğnelerinin (Familya: Syngnathidae) ekomorfolojik özelliklerinin araştırılması
Investigation of ecomorpholojic characteristics of the pipefish (Familia: Syngnathidae) distributing in Çamaltı lagoon (İzmir bay)
- Tez No: 149560
- Danışmanlar: PROF.DR. ERTAN TAŞKAVAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Syngnathidae, morfometrik karakter, İzmir Körfezi, Çamaltı Tuzlası, Syngnathidae, morphomeric characteristic, İzmir Bay, Çamaltı Lagoon
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÖZET ÇAMALTI TUZLASI (İZMİR KÖRFEZİ)'NDA DAĞILIM GÖSTEREN DENİZİĞNELERİNİN (FAMİLYA: SYNGNATHIDAE) EKOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI GÜRKAN, Şule Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ertan TAŞKAVAK Eylül 2004, 215 sayfa Bu çalışmada, İzmir Körfezi'nde dağılım gösteren deniziğnesi türleri'nin ekomorfolojik özelliklerini belirlemek amacıyla 2000-2002 yıllan arasında Çamalü Tuzlası sahasından temin edilen toplam 785 adet (Syngnathus acus: 571, Syngnathus typhle: 128, Nerophis ophidion: 86) balık örneği incelenmiştir. Çamalu Tuzla sahasından fiziko-kimyasal parametreleri göstermek amacıyla alman su omeWerinin analizleri sonunda, tuzluluk %o 20.47-54.25, su sıcaklığı 7.0-27.8 °C ve çözünmüş oksijen 2.9-14 mg/lt arasında değişim göstermiştir. İncelenen S.acus, S. typhle ve N.ophidion örneklerin tüm bireylerinde minimum ve maksimum boy değerleri sırasıyla 33-256 mm, 19-304 mm, 78-214 mm ve ağırlık değerleri de 0.01-12.29 g, 0.01- 17.64 g, ve 0.06- 083 g arasında bulunmuştur. Türlerin hesaplanan boy- ağırlık ilişkileri de sırasıyla; Syngnathus acus; W=6E-08L 3'4251, Syngnathus typhle; W=2E-06L23673 ve Nerophis ophidion; 3E-07L 2.9969 Qjgjgjj bulunmuştur. Beslenme rejimlerim belirlemek açısından mideden çıkan besin gruplarının bulunuş frekansı (%F), sayısal miktar (%N) değerlerine göre, S.acus: Copepoda, Amphipoda, Cirripedia, Euphasiaceae, Insecta, Balık yumurta ve larvası, S. typhle: Mysidaceae, Cladcera,VI Copepoda, Amphipoda Decapod krustase ve Balık yumurta ve larvası, N.ophidion: Copepoda, Amphipoda, Gastropoda, Ostracoda, Cirripedia, Decapoda crustase yumurta ve larvası ile Mysidaceae gruplarım besin olarak almıştır. Türlerin üreme periyotlarını belirlemek amacıyla hesaplanan gonadosomatik indeks (GSI) sonuçlarına göre; Syngnathus acus'wx Ekim sonu-Şubat sonu ile Nisan-Temmuz sonu arasında, Syngnathus typhle'mn Kasım başı-Ocak arasında ve Nerophis ophidiotfym ise Ekim-Haziran aylan arasında üremektedirler. Çamaltı tuzlası sahasından örneklenen deniziğnelerinin metrik ve meristik karakterlerinin sonuçlarında; Syngnathus acus 'un göz çapı ve kese boyu değerleri dışında kalan diğer morfometrik karakterleri ile, Syngnathus typhle'ma ağırlık değerleri dışında tüm morfometrik karakterleri ve Nerophis ophidion'un total boy ve vücut yüksekliği değerleri farklılık göstermiştir. Bu çalışmanm sonunda Çamaltı Tuzlası sahasında Syngnathus acus, Syngnathus. typhle, Nerophis. ophidion türlerinde bazı morfometrik karakterlerin farklı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bu metrik ve meristik karakterlerdeki farkhlıklann türlerin yaşadıkları akuatik ekosisteme fenotipik bir cevapları olabilir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE ECOMORPHOLOGIC CHARACTERISTICS OF THE PIPEFISH (FAJVHLIA: SYNGNATHTOAE) DISTRD3UTTNG IN ÇAMALTI LAGOON (IZMIR BAY) GÜRKAN, Şule PhD Thesis, Deparment of Hydrobiology Supervisor: Prof. Dr. Ertan TAŞKAVAK September 2004, pages 215 In this study, a total of 785 pipefish species (Syngnathus acus: 571, Syngnathus typhle: 128, Nerophis ophidion: 86) sampled from Çamaltı Lagoon between 2000-2002 years was exemined, in order to determine ecomorphologic and biometric characters of species distributed in İzmir Bay. Beside, physico-chemical parameters of the sampling area, salinity (%o), saturated oxygen (mg/lt) and water temperature ( °C ) were investigated as well. Analyses results of sea water indicated that they changed between 7.0-27.8 for temperature, %o 20.47-54.25 for salinity and 2.9-14 mg/lt for saturated oxygen in sea water. All of the investigated indivudual of specimen, S.acus, S.typhle ve N. ophidion, minimum and maximum length ranges respectively found between 33-256 mm, 19-304 mm, 78-214 mm and weight ranges, respectively 0.01-12.29 g, 0.01-17.64 g, and 0.06- 083 g. The length-weigth relationships computed for Syngnathus acus; W=6E-08L 34251, Syngnathus typhle; W=2E-06LU673 and Nerophis ophidion; 3E-07L 2-“69. In order to determine feeding habits of pipefish species prey groups that obtained from stomach were identified as frequency of occurance (F%) and numerical (N%) values are: Syngnathus acus; Copepoda, Amphipoda, Cirripedia, Euphasiaceae, Insecta, fish eggvm and its larvae, Syngnathus typhle; Mysidaceae, Cladcera, Copepoda, Amphipoda Decapod crustase and fish eggs and larvae, Nerophis ophidion: Copepoda, Amphipoda, Gastropoda, Ostracoda, Cirripedia, Decapod crustase eggs and larvae and Mysidaceae consumed. Condition factor values estimated for three species were; K=0.5, K= 0.3 and K=0.1 respectively. The computed K values close to ”0.5" indicates that, Syngnathus acus and Syngnathus typhle convert the consumed food into meat in high propotion. According to GSI results which are computered to determine species' spawning periods are: for Syngnathus acus; from end of Octaber to February and between April and July, Syngnathus typhle; between Novamber and January, and JV ophidion; between Octaber and June. On the results of metric characters of pipefishs which are sampled from çamaltı Lagoon, with other morphometric characters of Syngnathus acus except its eye diameters and brood clutch values, and Syngnathus typhle'' all morphometric characters except weigth values, and nerophis ophidion' s total length and body heights showed differences. As a result of present study, it was found that S. acus S.typhle and N.ophidion differentied in some morphometric characters. Eventually, the metric and meristic character differences of these species could be a fenotipic response for its aquatic ecosystems. Finally, this metric and meristic results may be caused by features of the aquatic ecosystem.