Edremit Körfezi'nde bakalyaro'nun (Merluccius merluccius Linnaeus, 1758) biyo-ekolojik özelliklerinin araştırılması
Investigations on the bio-ecological properties of European hake (Merluccius merluccius Linnaeus, 1758) in Edremit Bay (Aegean Sea)
- Tez No: 149561
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Bakalyaro, Merluccius merluccius, boy, ağırlık, yaş, büyüme, beslenme, üreme özelikleri, European Hake, Merluccius merluccius, lenght, weight, age, growth, feeding, spawning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
V ÖZET EDREMİT KÖRFEZİ'NDE BAKALYARO'NUN (Merluccius merluccius Linnaeus, 1758) BİYO-EKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI AKALIN, Sencer Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof Dr. Murat KAYA Eylül 2004, 133 sayfa Bu çalışma Bakalyaro (Merluccius merluccius, L., 1758)'nun Edremit Körfezi'ndeki boy, ağırlık, yaş, cinsiyet dağılımları, beslenme, üreme özellMerinin ve büyüme parametrelerinin tespit edilmesi amacıyla Eylül 1999- Aralık 2000 tarihleri arasında yapılmıştır ve örnekler bölgede 38-80 m derinliklerde yapılmış olan trol çekimlerinden elde edilmiştir. Çalışma periyodu süresince toplam 2375 birey incelenmiş ve çalışma sonucunda türün bölgede 7.6-46.2 cm total boy, 2.09-766.0 g ağırlık aralığında bulunduğu tespit edilmiştir. Yaş dağılımının I-V arasında olduğu, besin olarak çeşitli Teleostei, Crustacea ve Cephalopoda türlerini tercih ettiği saptanmıştır. Üremesinin yıl içinde geniş bir periyotta yer aldığı ve en yüksek olarak Aralık ve Mart aylan arasında meydana geldiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE BIO-ECOLOGICAL PROPERTIES OF EUROPEAN HAKE (Merluccius merluccius, Linnaeus, 1758) IN EDREMİT BAY (AEGEAN SEA-TURKEY) AKALIN, Sencer Ph. D., Department of Hydrobiology Supervisor: Prof. Dr. Murat KAYA September 2004, 133 pages This study was hold on to determine the lenght, weight, age and sex distributions, feeding and spawning features and growth parameters of European Hake {Merluccius merluccius, L., 1758) in Edremit Bay between August 1999 and December 2000. The samples was collected by trawling from the depth strata between 38-80 meters. A total of 2375 samples were investigated and the total lenght and weight distrubitions were found as 7.6-46.2 cm and 2.09-766.0 g respectively. Ages of fish was read between I to V. It was found that the species prefers to eat especially other various Teleostei, Crustacea and Cephalopods in the study area. Spawning of european hake was occured in a long period and it was reached the peak between December to March.