Doğu Akdeniz'de (Taşucu Körfezi) kullanılan karides trollerinde hedeflenmeden avlanan türler sorunu
Shrimp trawl by-catch problems in the Eastern Mediterranean (Taşucu Bay)
- Tez No: 149564
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET HOŞSUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Taşucu Körfezi, Karides Trolü, Hedef Dışı Av, Taşucu Bay, Shrimp trawl, Bycatch
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET DOĞU AKDENİZ (TAŞUCU KÖRFEZİ)' DE KULLANDLAN KARİDES TROLLERİNDE HEDEFLENMEDEN AVLANAN TÜRLER SORUNU SOYKAN, Ozan Yüksek lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCU Ağustos, 2004, 70 sayfa Bu çalışmada, Doğu Akdeniz (Taşucu Körfezi) 'de kullanılan karides trollerindeki hedef dışı av sorununun ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla Taşucu Körfezi'nde av yapan 3 adet ticari karides trol teknesi ile yasal av sahalarında 400 gözlük geleneksel karides trol ağlan (Akamca ve Polat, 1997) kullanılarak 32 adet operasyona çıkılmıştır. Çalışma sonucunda 118,5 kg hedef ava karşın 317 kg tesadüfi av ve 1.420 kg ıskarta av elde edilmiştir. Total av içinde hedef av %6'lık, tesadüfi av %17'lik, ıskarta av ise %77'lik bölümü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SHRIMP TRAWL BYCATCH PROBLEMS IN THE EASTERN MEDITERRANEAN (TAŞUCU BAY) SOYKAN, Ozan Msc in Faculty of Fischeries Supervisor: Prof. Dr. Hikmet HOSUCU August, 2004, 70 pages The aim of this study is to determine the bycatch problem of shrimp trawling in the Eastern Mediterranean (Taşucu Bay). For this purpose, 32 operations, related to 3 commercial trawl vessels, were carried out m legal fishing areas, by using traditonal shrimp trawl nets (Akamca ve Polat, 1997), which have 400 meshes. As a resut, for 1 18,5 kg target catch, 317 kg incidental catch and 1.420 kg discards were obtained. Total catch was composed of %6 target catch, %17 incidental catch and %77 discards.