Zeytin karasuyundan biyokütle elde edilmesi ve fenol giderilmesine etkisi
Biomass production from olive oil waste water and its effect on degredation of phenolic compounds
- Tez No: 149566
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GAYE ÖNGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Zeytin karasuyu, fenolik bileşikler, biyokütle, Olive oil waste water (OMW), phenolic compounds, biomass
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZET ZEYTİN KARASUYUNDAN BİYOKÜTLE ELDE EDİLMESİ VE FENOL GİDERİLMESİNE ETKİSİ GÜNGÖR, Gaye Yüksek Lisans Tezi,Biyomühendislik Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr.Gaye ONGEN Eylül 2004, 166 Sayfa Zeytin karasuyunun yapısında bulunan fenolik bileşikleri gidermek, biyokütle oluşumu üzerindeki etltisinin incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, Aspergillus niger section Nigri ve Terrei grubu ve beyaz çürükçül funguslar kullamlrmştn*. Üretim ortamlarına maya ekstraktı, (NH4>2HP04 ve (NH4)2S04 azot tuzları eklenmiştir. Başlangıç pH'ı 5.0- 5.5, fenolik bileşikler miktarı 5.4 ± 0.2 g/l, şeker miktarı 25-30 g/l olan zeytin karasuyunda % 50-100 aralığındaki konsantrasyonlarda, çalkalamak inkübatörde 200 rpm, 28°C sıcaklıkta üretimler gerçekleştirilmiştir. En yüksek fenol giderimi/biyokütle oram (0.97) Funalia trogii fungusunun kullanıldığı maya ekstraktlı üretim ortamında elde edilmiştir. Fenolik bileşiklerin giderimi, Aspergillus foeditus var.pallidus 156 ile %50 seyreltilmiş zeytin karasuyunda (C:N 5:1), % 79.74'dir. Renk açılımı, Aspergillus foeditus var.pallidus 156 ile % 88.14, Aspergillus tubingensis 265 ile % 88.07 olarak saptanmıştır. Aspergillus niger 4,, Aspergillus foeditus 156, A. tubingensis 265 ve Funalia trogii funguslan ile %100 zeytin karasuyunda yapılan üretimlerde Aspergillus tubingensis 265 en iyi renk açılımım sağlayan (%39.12) ve en yüksek biyokütle değerini (40.06 g/l) veren mikroorganizmadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT BIOMASS PRODUCTION FROM OLIVE OIL WASTE WATER AND ITS EFFECT ON DEGRADATION OF PHENOLIC COMPOUNDS GÜNGÖR, Gaye MSc in Bioengineering Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Gaye ONGEN September 2004, 166 Pages In order to observe degradation of phenolic compunds in olive oil waste water and its effect on production of fungal biomass, Aspergillus niger section Nigri and Terrei group fungi and white rot fungi were used. Yeast extract, (NIIO2HPO4 and (NH4)2SC>4 nitrogen salts were added to culture media. Olive oil waste water including pH of 5.0-5.5 range, 5.4 ± 0.2 g/1 phenolic compounds and 25-30 g/1 total sugar content was used between 50-100 % concentrations on shaker with 200 rpm, 28°C. The highest fenol degredation/biomass range (0.97) was obtained by Funalia trogii on yeast extract medium. Using Aspergillus foeditus var.pallidus 156, 79.74 % of phenolic compounds were degradaded and 88.14 % colour removal was obtained on (C:N 5:1), 50 % diluted olive oil waste water. In the same culture conditions, 88.07 % colour removal was obtained by Aspergillus tubingensis 265. Best decolorization (39.12 %) and highest biomass (40.06 g/1) was obtained by Aspergillus tubingensis 265 on olive oil waste water (100 %) between microbial productions with Aspergillus niger 4, Aspergillus foeditus var.pallidus 156, Aspergillus tubingensis 265