Spirulina üretim teknolojileri ve pazar durumunun değerlendirilmesi
Assessment of cultivation technologies and marketing of Spirulina
  1. Tez No: 149567
  2. Yazar: YASEMİN ÖZLEM ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK İŞGÖREN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Spirulina, üretim teknolojisi, pazar ekonomisi, Spirulina, cultivation technology, marketing economy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET SPİRULÎNA ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ VE PAZAR DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ ENGİN, Y. Özlem Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi:Doç. Dr. Dilek İŞGÖREN-EMİROĞLU Temmuz 2004, 70 sayfa Spirulina dünyanın hemen hemen her ülkesinde ticari amaçlı üretilen ve gıda olarak değerlendirilen bir mikroalgdir. Spirulina, gerek insan gıdası olarak gerekse kültür balıkçılığında yem katkı maddesi olarak yeni yüzyılın alternatif bir ürünüdür. Bu çalışmada ekonomik öneme sahip olan Spirulina 'nın üretim teknolojileri ve dünya pazarındaki durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, yerli ve yabancı yayınlar taranarak masa başı ve arazi çalışması şeklinde yürütülmüştür. Bu çalışmayla ekonomik yönden uygun bulunabilecek üretim teknolojileri değerlendirilmiş, Türkiye için uygulanabilir teknolojiler tartışılmıştır. Ayrıca, Spirulina 'nın dünya ve Türkiye pazarındaki yeri araştırılarak, arz,talep ve fiyat durumu değerlendirilmiş ve potansiyel pazarlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ASSESSMENT OF CULTIVATION TECHNOLOGIES AND MARKETING OF SPIRULINA ENGİN, Y. Özlem Msc.in Faculty of Fisheries Supervisor: Ass.Prof. Dilek İŞGÖREN-EMİRO?LU July, 2004, 70 pages The microalgae Spirulina is produced commercially all over the world, and the dried product is a valuable food supplement. Spirulina, is also used as a feed additive in aquaculture and because of this reason it's thougt as an alternative product for the new century. In this study, the investigation of cultivation technologies and the global market situation of Spirulina,which is an economic product, were aimed. The study was executed as around the table research using native and foreign bulletins. With this study, economical appopriate cultivation technologies were evaluated and the feasibility of them for Turkey were estimated. In addition, via investigating the market situation of Spirulina both in Turkey and worlwide demand, supply and price cases of Spirulina were evaluated and potential markets were exposed.