Determination of tetracyclines in honey with HPLC method
Balda tetrasiklinlerin HPLC yöntemi ile tayini
- Tez No: 149580
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: tetrasiklin, bal, HPLC
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
V ÖZET BALDA TETRASİKLİNLERİN HPLC YÖNTEMİ İLE TAYİNİ GÜVEN, Serap Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı : Prof. Dr. Hüseyin TURAL Ağustos 2004, 69 sayfa Bu tezde, Türkiye'de üretilen ballarda kalıntı halinde bulunan tetrasiklinlerin HPLC yöntemiyle analizi amaçlanmıştır. Bir çeşit antibiyotik olan tetrasiklinler arıcılıkta yavru çürüklüğü hastalığında arılar larva halinde iken kullanılır.İnsan sağlığını olumsuz yönde etki etmemesi için belirli bir limitin altında bulunması gereklidir.Bu amaçla çeşitli ballarda (krem, çam, çiçek balı) değişik ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak tetrasiklinleri iyi bir duyarlık ve doğrulukla saptanmasına yönelik koşullar saptanmıştır. 0,5 M okzalik asit /metanol (50/50)(v/v) çözeltisiyle en iyi elüsyon elde edilmiştir. UV görünür bölge dedektörle HPLC ile değişik ballara standart katmayla doğrulukları ve tekrarlanabilirlilikleri araştırıldı. Bu elüsyon ve ölçüm tekniğinin çam ballarında %RSD değeri 100 ppb OTC için 0.87 olacak şekilde tekrarlanabilir sonuçlar elde edilirken diğer çiçek balları için iyi bir yöntem olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF TETRACYCLINES IN HONEY WITH HPLC METHOD GÜVEN, Serap Master of Science Thesis, Chemistry Department Supervisor : Prof. Dr. Hüseyin TURAL August 2004, 69 pages In this thesis, we aimed to analyse the residue of tetracyclins in honey from Turkey with a HPLC method. Tetracyclins as an antibiotic is used to cure bee larvas for American Foulbrood. In case of eating these honeys in order not to get a bad effect in human health, the amount of tetracyclins should be limited and analysed. For this reason different extraction methods is tested to achieve tetracyclines with a higher efficiency from various honeys (cream, pine, flower honey). For extraction method 0.5 M oxalic acid/methanol (50/50) (v/v) gave the best result in elution. Repeatability and accuracy of the analyses was tested in UV detector by standart adding to samples. Consequently %RSD of injection Repeatability with this elution and analyses method for pine honey in 1 00 ppb oxytetracycline is found as 0.87 however for flower honey results are not that promising. Key words : tetracyclines, honey, HPLC