Deride hidrofobik etkinin arttırılması üzerinde araştırmalar
Studies on the increasing of the hydrophobic effect in leather
  1. Tez No: 149587
  2. Yazar: ARİFE CANDAŞ ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzlük deri, hidrofobik deri, hidrofobik etki, Upper leather, hydrophobic leather, hydrophobic effect
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, kireçlik, tabaklama ve nötralizasyon işlem basamaklarının ayakkabı yüzlük derilerin hidrofobîk özelliklerine etkisi araştırılmış ve bu değişkenlerin derinin hidrofobik yapısmı nasıl etkilediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada derilere penetrometre, su emme ve su buharı geçirgenliği, kopma, yırtılma, dikiş yırtılma, çatlama, patlama dayanımları ile yumuşaklık ve görünür yoğunluk testleri uygulanmıştır. Ayrıca % nem, diklormetanda çözünen madde ve % Q2O3 tayini yapılmıştır. Farklı şekillerde uygulanan yaş işlem basamaklarının hidrofobluk üzerine olan etlrilerinin değerlendirilmesinde tesadüf parselleri modelinde faktoriyel (2x2x3) varyans analizi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the liming, tanning and neutralization processes that effect the shoe upper leather's hydrophobic properties were investigated and tried to find out how these factors influence on the leather's hydrophobic effects. Penetrometer, water penetration, water vapour permeability, tensile strength, elongation at break, tear resistance, stitch tear resistance, lastometer and softimeter tests were applied to the leather samples in this investigation. In addition, some of the chemical analysis were applied such as chromiium, pH, humidity, soluble substance in dichloromethane. The results of the physical tests and chemical analysises were explained using univariate analysis of variance (2x2x3).