Pirina kurutulması ve pirinanın yakıt olarak kullanılmasının araştırılması
Drying olive cake and utilization of this energy source as a fuel
  1. Tez No: 149588
  2. Yazar: ESRA KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pirina, zeytinyağı endüstrisi atığı, alternatif yakıt, pirinanın kurutulması, pirinanın yakılması, Türkiye'de ve dünyada kullanımı, Olive cake drying, olive cake combustion, pomace, alternative fuel, biomass, investigation and utilization of olive cake as a fuel
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
ÖZET PİRİNA KURUTULMASI VE PİRİNANIN YAKIT OLARAK KULLANILMASININ ARAŞTIRILMASI KURTULUŞ, Esra Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard.Doç. Dr. Hüseyin GÜNERHAN Ocak 2004, 274 sayfa Dünyadaki yakıt rezervleri giderek azalmakta ve yeni enerji kaynaklarına gereksinim duyulmaktadır. Türkiye'de oldukça büyük miktarlarda zeytinyağı üretim prosesi artığı olan pirina bulunmakta ve yeterince değerlendirilememektedir. Bu çalışmada, pirinanın yakıt olarak kullanılması ile ilgili yurtdışındaki çalışmalar detaylı olarak incelenmiş ve ülke ekonomisine getireceği faydalar üzerine bilgiler verilmiştir. Bu çalışmada yedi bölüm mevcuttur; ilk bölümde pirinanın elde edilme yöntemleri, ikinci bölümde Türkiye'deki potansiyeli, üçüncü bölümde kurutmanın termodinamiği ve kurutucu tipleri, dördüncü bölümde pirinanın Ege Üniversitesi Tarım Makinaları Bölümü'nde yapılmış olan kurutma denemeleri ve prinanın kurutulması üzerine yapılmış olan kaynak araştırmaları, beşinci bölümde yakıtlar, altıncı bölümde prinanın yakılması üzerine yapılmış olan kaynak araştırmaları, yedinci bölümde Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Laboraturı'nda yapılmış olan yanma deneyleri ve prinayı yakan sistemler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DRYING OLIVE CAKE AND UTILIZATION OF THIS ENERGY SOURCE AS A FUEL KURTULUŞ, Esra MSC in Mechanical Eng. Supervisor: Assistant Prof. Dr. Hüseyin GÜNERHAN January 2004, 274 pages Fuel resources all around the world is coming to end day by day. In Turkey, there is a big amount of olive cake potential, waste disposal of olive oil mill industry, and this waste is an alternative fuel and friendly to enviroment. By the help of this project, the advantages of using this fuel are examined. In this thesis, there are seven chapters; first is about determining of the olive cake, second is utilization of this potential in Turkey and its importance, third is about drying mechanism and dryer types, fourth is drying experiments done before and the experiment that we made in Ege University Agriculture Department Laboratory, fifth is about the fuel types, sixth is about combustion experiments done before, seventh is the combustion experiment that we made in Dokuz Eylül University Mining Department Laboratory and usage of this fuel in Turkey are investigated.