Pirogallol tayinine yönelik doku biyosensörü hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and chracterization of tissue based biosensor for pyrogallol determination
- Tez No: 149586
- Danışmanlar: PROF.DR. AZMİ TELEFONCU, Y.DOÇ.DR. SUNA TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Pyrogallol, tissue biosensor, polyphenol oxidase
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET PIROGALLOL TAYİNİNE YÖNELİK DOKU BİYOSENSÖRÜ HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZASYONU ODACI, Dilek Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Azmi TELEFONCU Yrd. Doç. Dr. Suna TİMUR 2004, 56 sayfa Pirogallol bitkilerde yaygın olarak bulunan doğal bir polifenolik bileşiktir. Ayrıca pekçok farmasötiğin aktif bileşeni olmakla birlikte önemli bir antioksidan maddedir. Dolayısıyla özellikle gıda analizleri, biyolojik ve medikal çalışmalar açısından bu maddenin tayinine yönelik duyarlı metodlann geliştirilmesi oldukça önemlidir. Pirogallol tayinine yönelik olarak spektrofotometri, pH- titrasyonu, amperometri, HPLC, yada elektrokimyasal dedeksiyon ve kemilüminesans içeren farklı metodlar kullanılmaktadır. Ancak bunlar oldukça zaman alıcı ve sofistike ekipmanları gerektiren sistemlerdir.Biyosensörler ile bu tip sistemlere kıyasla oldukça pratik ve çabuk sonuç veren analizlerin eldesi mümkündür. Özellikle ticari enzim preparatlarınm yerine ilgili enzimi yüksek oranda içerdiği bilinen biyobileşen olarak kullanıldığı doku elektrodlannın kullanımıyla hazırlanan biyosensör sistemleri oldukça pratik ve ekonomik tayin yöntemlerini oluşturmaktadır. Bu çalışmada öncelikle pirogallolu substrat olarak kullanan polifenoloksidaz enzimince zengin olan bitki dokuları belirlendi ve oksijen elektrodu yüzeyine immobilize edilerek pirogallol için verdikleri biyosensör cevaplan ve tayin aralıkları belirlendi. En iyi cevap veren şeftali doku homojenatı biyosensör sistemi olarak bulundu, bu sistemin optimizasyonu ve ardından karakterizasyonu gerçekleştirildi. Son olarak çeşitli örneklerde pirogallol tayini için kullanılabilirliği incelendi. Anahtar sözcükler : Pirogallol, doku biyosensörü, polifenol oksidaz
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF TISSUE BASED BIOSENSOR FOR PYROGALLOL DETERMINATION ODACI, Dilek M.Sc. in Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Azmi TELEFONCU Yrd. Doç. Dr. Suna TİMUR 2004, 56 Pages Pyrogallol is a natural polyphenolic compound found in crops and many kinds of plants. It is also known as an active ingredient of many pharmaceuticals and an important antioxidant. Therefore, it is very important to develop highly sensitive methods for determination of pyrogallol in food analysis, biological and medical studies. Several methods can be used for pyrogallol determination such as spectrophotometry, pH-titration, amperometry, high performance liquid chromatography with UV-visible or electrochemical detection and chemiluminescence analysis. However, these methods are time consuming or do not have the selectivity. Biosensors offer great advantages over conventional analytical techniques. Biosensors promise highly sensitive, rapid and reproducible.As compared to biosensors with immobilized isolated and pure enzymes, tissue based biosensors show potential advantages of low cost, high stability, longer lifetime and high level activity. In this thesis, first of all plant tissue containing PPO activities in higher amounts were chosen then, each of them was immobilized onto the surface of oxygen electrode and biosensor responses towards to pyrogallol were determined. Peach tissue homogenate based biosensor was selected as a best system for the pyrogallol analysis. Furthermore optimization and characterization studies were carried out. Finally, application of the system in the presence of different matrices was investigated.