Çeşme Yarımadası turizm kapsamında alan kullanım kararları ve turizm potansiyeli ile kıyı ekosistemi
Land use decisions within tourism and relation between tourism potential and coastal ecosystem on Çeşme Peninsula
  1. Tez No: 149589
  2. Yazar: NURDAN CANER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşme Yarımadası, Turizm, Alan Kullanım Kararlan, Turizm Potansiyeli, Kıyı Ekosistemi, Çeşme Peninsula, Tourism, Land Use Decisions, Tourism Potential, Coastal Ecosystem
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET ÇEŞME YARIMADASI TURİZM KAPSAMINDA ALAN KULLANIM KARARLARI VE TURİZM POTANSİYELİ ÎLE KIYI EKOSİSTEMİ İLİŞKİLERİ CANER, Nurdan Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit ERDEM Eylül 2004, 187 sayfa Turistik yapının, son yıllarda artan plansız ve kontrolsüz gelişimi özellikle turizm aktiviteleri için büyük potansiyele sahip olan kıyı alanları üzerinde yoğun baskılara neden olmaktadır. Bulundukları konum nedeniyle insan aktiviteleri için oldukça önemli bir yere sahip olan kıyı alanları üzerinde yer alan diğer kullammlarda bu baskıdan etkilenmektedir. Ayrıca, ekolojik ve biyolojik çeşitlilik bakımından da oldukça önemli olan kıyı alanları içinde barınmaya çalışan diğer canlı türleri için de yaşamsal zorluklar oluşturmaktadır. Bu araştırma ile, sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakların yanısıra ulaşım kolaylığı ve büyük bir şehre yakınlığı nedeniyle turizme yönelik yoğun kullanımlara maruz kalan Çeşme Yanmadası'nda turizm kapsamında alan kullanım kararlan ve turizm potansiyeli belirlenerek kıyı ekosistemi ilişkileri irdelenmiştir. Ayrıca bu çalışma ile, Çeşme Yanmadası'mn sahip olduğu kaynakların korunması ve geleceğe taşınabilmesi için son derece önemli olan bütüncül planlama çalışmalarının ve“ekoturizm”ve“agroturizm”gibi kavramların önemi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT LAND USE DECISIONS WITHIN TOURISM AND RELATION BETWEEN TOURISM POTENTIAL AND COASTAL ECOSYSTEM ON ÇEŞME PENINSULA C ANER, Nurdan MS Thesis, Division of Environmental Sciences Thesis Adviser: Prof.Dr. Ümit ERDEM September 2004, pp. 187 Because of unplanned and unrestrained evolution of touristic structure, specially coastal areas, which have great potential for touristic activities, are under dense pressures. In consequence of their position coastal areas have a important role for human activities and for pressures on these areas the other uses like agriculture are damaged. Besides, these pressure threaten living beings. The aim of this study is to determine of land use decisions within tourism and tourism potential and relationship between tourism potential and coastal ecosystem in Çeşme Peninsula which is one of the touristic center of Turkey. Otherwise importance of integrated planning systems that have major role on protection of natural and cultural sources and notions like“ecotourism”and“agrotourism”is emphasized.