Section Nigri'ye ait bazı potansiyel okratoksijenik Aspergillus türlerinin okratoksin-A üretimlerinin incelenmesi
Investigation of ochratoxin-A productions of some potential ochratoxigenic Aspergillus species in Section Nigri
- Tez No: 149596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus tubingensis 298-T, Okratoksin-A, Okratoksijenik küfler, Aspergillus tubingensis 298-T, ochratoxin-A, ochratoxigenic moulds
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET SECTİON NÎGRTYE AİT BAZI POTANSİYEL OKRATOKSİJENİK ASPERGILLUS TÜRLERİNİN OKRATOKSİN-A ÜRETİMLERİNİN İNCELENMESİ EŞDER, Tuba Ayla Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Mustafa ATEŞ Ekim 2004, 81 sayfa Bu çalışmada, Section Nigri'ye ait Aspergillus foetidus, Aspergillus awamori, Aspergillus niger, Aspergillus aculatus ve Aspergillus tubingensis türlerine ait toplam 14 susun büyüme eğrileri çıkartılmıştır. Bu türlerin çok hızlı bir büyüme gösterip 4. günden sonra durgunluk fazına girdiği belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca, Section Nigri'ye ait toplam 6 türü içeren 47 susun Okratoksin- A üretimleri Agar Plug yöntemine göre incelenmiş ve bunlardan 11 tanesinin minimum 4,38 ppb, maksimum 15,98 ppb düzeyinde Okratoksin-A ürettikleri saptanmıştır. Çalışmalar sonucunda, Aspergillus tubingensis 298-T'nin gelişme ve toksin üretimine, 25 °C'de, 3 günlük inkübasyon sonunda pH'ı 5 olan, %15-20 sakkaroz içeren besiyerinin en etkili olduğu, bu değerlerin altında yada üstünde ise Okratoksin-A üretiminin azaldığı yada engellendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATION OF OCHRATOXIN-A PRODUCTIONS OF SOME POTENTIAL OCHRATOXIGENIC ASPERGILLUS SPECIES IN SECTION NIGRI EŞDER, Tuba Ayla Msc in Biology Department Supervisor: Yard. Doç. Dr. Mustafa ATEŞ October 2004, 81 pages In this study; totally 14 strain growing-curves belonging to Aspergillus foetidus, Aspergillus awamori, Aspergillus niger, Aspergillus aculatus and Aspergillus tubingensis which belong to the Section Nigri were calculated. During this research; determined that these mentioned species grew very fast and after 4th day they got through stationary phase. Also, ochratoxin-A production of 47 strains including 6 species were investigated according to Agar Plug method and determined that 1 1 of them produced ochratoxin-A at min. 4,38 ppb, max. 15,98 ppb level. As a result of the studies; the medium which is pH 5, including % 15-20 sucrose at 25°C in 3 days incubation upon reproducing and toxin synthesis of Aspergillus tubingensis 298-T has been found the most effective, and the production of ochratoxin-A is restricted or blocked at below or above of these values according to the researches.