Anlamsal WEB için RDF tabanlı bir çıkarsama motoru tasarımı
Designe of an RDF inference engine for the semantic WEB
- Tez No: 149598
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT OSMAN ÜNALIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: anlamsal web, ontoloji, çıkarsama motoru, çıkarsama, ontoloji sorgulama, semantic web, ontology, inference engine, reasoning, ontology querying
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
V ÖZET ANLAMSAL WEB İÇİN RDF TABANLI BİR ÇIKARSAMA MOTORU TASARIMI ÖZACAR, Tuğba Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Murat Osman ÜNALIR Kasım 2004, 126 sayfa Bu tez kapsamında, anlamsal web ontolojileri ile çıkarsama yapmaya yönelik bir araç tasarımı gerçekleştirilmiştir. Anlamsal web ontolojilerinin saklandığı sunucuların sorgulanması için, kural tabanlı bir çıkarsama motoru tasarlanmış ve bu motorun temel bileşenleri C# dili ile gerçekleştirilmiştir. Ontoloji sunucusu üzerindeki çıkarsama motoru, ontoloji sorgulama, ontoloji tutarlılığım test etme, ontoloji kapanışını bulma olarak sıralanabilecek çıkarsama servislerini sağlamaktır. Bu servislere değişik platformlardan ulaşılabilmesi için, servislerin web servisleri olarak tanımlanması planlanmaktadır. Son olarak belirtilmesi gereken nokta, çıkarsama motorunun eksiksiz çıkarsama yapması planlanmamaktadır. Çıkarsama işlemi, anlatım gücü üzerinde kısıtlama yapılmamış diller üzerinde, ileriye doğru ve geriye doğru zincirleme mekanizmaları ile gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DESIGN OF AN RDF INFERENCE ENGINE FOR THE SEMANTIC WEB ÖZACAR, Tuğba MSc in Computer Eng. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Murat Osman Ünalır November 2004, 126 pages In this thesis, a tool that supports reasoning with web ontologies is designed. A rule based inference engine is designed and basic components of the tool are implemented C#, in order to query the servers that stores the web ontologies. The inference engine on the server, supports the ontology querying, ontology validation, finding the closure of an ontology services. These services are planned to be web services, in order to make these services reachable from different platforms. Finally, the reasoning will not be complete. Reasoning will be done by forward chaining and backward chaining methods on the languages with high expressivity.