Probiyotiklerin kuzu besisinde in-vivo ve in-vitro etkilerinin araştırılması
Researches on in-vivo and in-vitro effects of probiyotics on lamb fattenning
- Tez No: 149599
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ALÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kuzu besisi, probiyotik, in-vitro gaz oluşumu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
V ÖZET PROBİYOTİKLERİN KUZU BESİSİNDE İN-VİVO VE İN-VİTRO ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI KARAAYVAZ, Bayram Kudret Doktora Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK 2004, 147 sayfa Bu çalışma, süttenlcesilnıiş kuzuların besi performansları üzerine karma yeme ilave edilen probiyotiklerin in-vivo ve in-vitro etkilerini araştırmak amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada, 2-2.5 aylık yaşta 24 baş erkek kuzu tesadüfi olarak 4 gruba (Kontrol, Probiyotik-1, Probiyotik-2, Probiyotik-3) bölünmüştür. Kuzular, 1.0 g/kg düzeyinde Enterococcus sp. (Probiotik-1), Bacillus sp. (Probiotik-2) ve Lactobacillus sp. (Probiotik-3) kaynaklı 3 farklı probiyotik içeren izokalorik ve izonitrojenik karma yemlerle 56 gün boyunca bireysel olarak besiye alınmıştır. Deneme sonuçlarına göre, besi kuzulannm canlı ağırlıkları üzerine probiyotik kaynağının önemli bir etkisinin olduğu saptanmıştır (PO.05). Nitekim, karma yeme Enterococcus faecium kaynaklı probiyotik-1 ilavesi, kontrol, probiyotik-2 ve probiyotik-3 ile karşılaştırıldığında, canlı ağırlık artışım önemli derecede (PO.05) artırmıştır. Besi denemesinin tamamı dikkate alındığında, grupların günlük karma yem tüketimleri ile kurumadde, organik madde, ham protein ve ME tüketimleri üzerine probiyotiklerin önemli bir etkisi saptanmamıştır (P>0.05). Yemden yararlanma üzerine ise, farklıVI probiyotik kaynaklarının etkileri önemli bulunmuştur (PO.05). Nitekim, kurumadde, organik madde, ham protein ve ME'den yararlanma Enterococcus faecium kaynaklı probiyotik- 1 ilavesi ile önemli derecede iyileşmiştir (PO.05). Probiyotik- 1 için benzer bir etki Protein Etkinlik Oram (PER, kg CA/ kg HP tüketimi) üzerine de bulunmuştur (PO.05). Diğer yandan, rumen sıvısı ile 24 saatlik in- vitro inkübasyondan sonra oluşan toplam rumen gazı miktarı, muameleler arasında önemli derecede (PO.05) farklılık göstermiştir. Buna göre, karma yeme 1.0 g/kg düzeyinde 3 farklı probiyotiğin ilave edilmesi, 0.5 g/kg düzeyindeki muamelelerle karşılaştırıldığında, in-vitro rumen gazı oluşumunu önemli derecede artırmıştır (PO.05). Karma yeme probiyotiklerin 1.0 g/kg' dan daha fazla katılması, toplam rumen gazı oluşumu üzerine ilave bir etki meydana getirmemiştir. Saf nişasta, kazein ve sellülozun 3 farklı probiyotik ile (1.0 g/kg) in-vitro inkübasyonu, toplam rumen gazı oluşumunun etkilenmediğini ortaya koymuştur (P>0.05). Sonuç olarak, entansif besi koşullarında, Enterococcus faecium kaynaklı probiyotiğin kuzuların besi performansım iyileştirdiği ve buna göre kuzu besi yemlerine 1.0 g/kg düzeyinde ilave edilebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT RESEARCHES ON TN-VTVO AND BV-VITRO EFFECTS OF PROBIOTICS ON LAMB FATTENING KARAAYVAZ, Bayram Kudret PhD in Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK 2004, 147 pages This investigation was carried out in order to find out the in- vivo and in-vitro effects of probiotics in the concentrates on the fattening performance of weaned lambs. In the study, 24 heads of 2-2.5 months old mail lambs were randomly divided into four groups (Control, Probiotic-1, Probiotic-2, Probiotic-3). Lambs were fattened individually for 56 days with isonitrogenic and isocaloric mixed feeds containing three different probiotics based on mainly Enterococcus sp. (Probiotic-1), Bacillus sp. (Probiotic-2) and Lactobacillus sp. (Probiotic-3) at level of 1.0 g/kg. According to the results, significant effects of probiotic sources were found on live weights of fattening lambs (PO.05). Thus, the supplementation of probiotic-1 based on Enterococcus faecium to the diet increased significantly (PO.05) the daily live weight gain when compared to control, probiotic-2 and probiotic-3. On the basis of the whole fattening period, the effects of different probiotics on daily feed intake of the groups in terms of dry matter, organic matter, crude protein and metabolizable energy were not found significant (P>0.05).